Toksična majka vidi problem u svima, samo ne u sebi - 5 osobina po kojima je možete poznati

Toksična majka želi da ostavi utisak sjajne majke pred drugima, ali u četiri zida njene vaspitne metode nisu tako sjajne. One se obično temelje na taktikama i manipulacijama.


Svaka majka nastoji pružiti svom djetetu najbolje što može, ali nažalost nemaju sve majke iste kapacitete i mogućnosti. Zbog toga, shodno prethodnom životnom iskustvu, kompleksima i traumama mnoge majke mogu biti veoma nametljive, toksične i naporne. 

Manipulativne i narcistički nastrojene majke možete prepoznati po sljedećim osobinama: 1. Pasivna agresija: Djeca ne prepoznaju sarkazam zato je jako loše koristiti ga u razgovoru sa njima. Sarkazmom samo gradite loš odnos sa djetetom koji kasnije neće znati kada ste iznervirani a kada ste srećni.



Toksična majka se prema djetetu odnosi kao prema odraslom čovjeku i ne shvata da je djetetova inteligencija ograničena. 2. Narušavanje ličnih granica: Iako je dijete dijete, i njemu je potreban lični prostor. Toksične majke koje imaju prekomjernu želju za kontrolom to neće prepoznati. 

Oni neće dozvoliti da se dijete osami kada to želi, ili će ga forsirati da ide sa njom na mjesta gdje mu se ne ide. 3. Klasična manipulacija: Toksične majke će uvijek manipulisati svojim djetetom kako bi imali kontrolu nad njim. One će pronaći način da navedu dijete nešto da uradi ili da je voli više. 



4. Preveliki zahtjevi: Neki roditelji, ignorišući želje svoje djece, pokušavaju kroz njih ostvariti neostvarene snove ili zamisli. Toksični roditelji ne shvataju da dijete ima pravo na svoje odluke i da dijete ima vlastiti put u kojeg se ne bi trebali mnogo petljati. Vaš život nije njihov život. 

5. Neopravdana ljutnja: Kada očekivanja toksične majke nisu ispunjena ona se povlači i udaljuje od djeteta. Na taj način mu daje do znanja da je povrijeđena i da je dijete krivac za njena osjećanja. Zbog toga će to dijete i u budućnosti često imati osjećaj krivice prema takvim manipulatorima.

Pokreće Blogger.