Suština odgoja djeteta je da gleda roditelje koji se vole - Savjeti psihologa za sve roditelje

Psiholog Dr. Andrej Perko objašnjava: "Odgajamo djecu tako da postaju razmaženi, umorni i introvertni pojedinci." Više o zamkama modernog vaspitanja možete pročitati u nastavku. 


Obrazovanje - vječita dilema šta je dobro, a šta nije. Nije tajna da je svako dijete individualno biće koje ima svoje potrebe i zahtjeve, ali roditelji bi trebali biti ti koji postavljaju pravila i pružaju sigurno i stabilno okruženje. Nažalost ne uspijevamo uvijek. 

Koje su najčešće greške savremenih roditelja u odgoju djece? Psiholog Perko odgovara: "Danas roditelji nastoje postati prijatelji sa svojom djecom i time se odreći svog autoriteta. Ne možete se sprijateljiti s djecom. Oni će sami izabrati svoje prijatelje. 



Roditelji se danas plaše vlastite djece jer se boje da će pobjeći od kuće. Pokušavaju ih zadržati tako što će ih sprječiti ih da se izbore sa svim zahtjevima spoljašnjog svijeta. Danas djeca nemaju želje, jer ih obasipamo darovima za kojima ni ne žude. 

Time im ne činimo uslugu, jer djeca ne osjećaju nedostatak nečega i ne doživljavaju čar očekivanja, čežnje... Roditelji su uvjereni da smo loši roditelji ako djetetu ne ispunimo neke želje." Da li roditelji čine pogrešnu stvar ako djecu žele zaštiti od frustracije? 



"Moramo naučiti djecu da su frustracije dio svakodnevnog života. U suprotnom pravimo od njih ljude koji neće znati za ovlaštenja i stvarne potrebe." Koji savjet imate za roditelje problematične djece? "Poenta je da djeca (koja više nisu djeca, već adolescenti ili mlađi odrasli) moraju znati za jasne granice i uslove za zajednički život. 

Roditelji su ti koji postavljaju pravila igre, a ne djeca. A koji je vaš recept za dobro roditeljstvo? Suština odgoja je da se roditelji vole. To je jedna od najvažnijih stavki roditeljstva. Moje iskustvo je da se djeca brzo organiziraju kad im se organizuju i roditelji."

Pokreće Blogger.