Šta nasljeđujemo od oca a šta od majke - Sinovi obično nasljeđuju majčinu inteligenciju

Genetika je nevjerovatna i misteriozna stvar. Stručnjaci vjeruju da određene stvari i osobine nasljeđujemo samo od oca, a određene - isključivo od majke. 


Neke od njih je kasnije nauka i potvrdila. Šta od koga zapravo nasljeđujemo? Jasno je da dijete nasljeđuje gene oba roditelja. Prilikom začeća embrion nastaje od kombinacije DNK majke i oca i pri tom spajanju je odmah definisano kako će dijete izgledati i kojeg će spola biti. 

Tj. definisano je koje je gene od koga pokupio. Genetika utiče i na izgled osobe i na način njenog ponašanja. Ponekad osoba spava u istom položaju kao i njen roditelj, privlače je ista zanimanja kao što privlače njenog roditelja i ima slične navike. 



To nije ništa čudno jer je ta osoba baš nastala od te osobe. A evo nekoliko zanimljivih podataka o tome šta osoba dobija od oca, a šta od majke! Neki stručnjaci vjeruju da problemi sa reproduktivnim sistemom su nasljeđeni od oca. 

Na primjer, ako otac ima problema sa začećem, najvjerojatnije će se prenijeti na sina. Rast takođe može zavisiti od gena oca. Stoga, ako je tata visok, veća je vjerojatnost da će dijete naslijediti tu visinu. Za boju očiju obično dominira tamna boja, ali vrlo često, ako otac ima svijetle oči, a majka smeđe, očevi geni će prevladati. 



Isto je sa crtama lica, mnoge od njih će biti vrlo slične očevim.. Dijete bi od oca moglo naslijediti i zube, pa ako otac često odlazi zubarima velike su šanse da će i njegovo dijete imati iste probleme.. Izgled zuba, jaka caklina, zakrivljenost, boja - sve to može biti definisano na osnovu očevih zuba. 

Intelekt sinova vjeruje se da se prenosi od majke, između ostalog, kao i niska inteligencija. Prije nego što se vjenčate i upoznajte bolje svoju ženu tako što ćete bolje proučiti njenog tatu. Jer vaš zajednički sin bi mogao dosta toga nasljediti od dede po majci. 

Od svoje majke, dijete često nasljeđuje određeni način spavanja, boju i teksturu kose, karakter, dominantnu ruku (ako je majka ljevoruka, veća je vjerojatnost da će dijete biti ljevoruko). Otisci prstiju očeva i djece nisu isti, ali su vrlo slični. 

Ako je otac strastven, uvijek voli naučiti nešto novo i rizikovati, to će se sigurno prenijeti na njegovo dijete. Postoji niz gena koji su odgovorni za duhovitost, a oni se prenose na dijete od oba roditelja. Inače, od majke još uvijek nasljeđujemo žudnju za umjetnošću, komunikaciju i izražavanje.

Pokreće Blogger.