Oprostite drugima da bi vama bilo bolje - Oprostite 5 stvari koje vas vuku na dno

Ljudi su sami sebi najveći kritičari. Često vjerujemo da nekome nešto dugujemo i to nas koči u životu. Evo 5 stvari koje je važno da sebi oprostite i zauvijek se rastanete od njih. 


1. Okrivljujemo sebe. Osjećamo krivicu za stvarne i nestvarne probleme, smatramo da je to kazna koju moramo nositi. Ali to je samo nepotrebna kazna. Preuzmite odgovornost za svoje greške platite za njih, ali ih takođe i oprostite sebi. Niste dužni zauvijek nositi bilo kakvo breme.

2. Ne opraštamo sebi: Opraštanje nas čini boljim, ne nužno za druge, ali svakako za sebe. Važno je naučiti osjećati i čuti sebe, prihvatiti sebe takvi kakvi jeste. 3. Loši odnosi sa roditeljima i cijelom porodicom. Često su razlog dolaska na terapiju destruktivni porodični stavovi i odnosi. 



Ne možemo birati roditelje ili rođake, ali ono što svakako možemo učiniti je pokušati izgraditi odnose poštujući naše granice. Najvažnije je zapamtiti da je sve u vašim rukama. 4. Što ste bili sebični. Oprostite sebi zdrav osjećaj sebičnosti. 

To je kada čovjek prije svega vodi računa o sebi, a potom i o drugima. To je tajna uspjeha i srećnog života. Zadovoljivši svoje potrebe, čovjek će svoje sposobnosti podjeliti sa drugima. 5. Što ste slušali sebe. Danas su prilično popularne knjige na temu “Kako pronaći partnera za život” ili “Kako donijeti pravu odluku”.



Ali na kraju je najvažnije da ste uradili ono što ste vi htjeli. Svakodnevno se suočavamo sa izjavama i pravilima šta treba, a šta ne treba da radimo da bismo „bili dobri ljudi“ i to je loša stvar. Poslušajte svačije mišljenje, ali na kraju usvojite samo svoje.

Pokreće Blogger.