Kako se nositi sa mjesečarenjem i šta činiti ako dijete mjesečari - Budite oprezni kada ih budite

Poput svih onih događaja za koje nije pronađeno tačno objašnjenje, i mjesečarenje nas fascinira. 


Za fenomen mjesečarenja se zna vijekovima, ali još uvijek nema odgovora zašto nastaje. Mjesečarenje je opisano čak i u književnosti, na primjer, u Shakespeareovoj tragedij, Macbeth. Ova misteriozna pojava u kojoj ljudi obavljaju dnevne aktivnosti u stanju sna snažna je kod djece. 

“Mjesečarenje je genetski utemeljen poremećaj spavanja koji svrstavamo u grupu parasomnija. To su djelimična ili nepotpuna buđenja tokom faza dubokog sna, u kojima se primjećuju abnormalna ponašanja različitih tipova.To uključuje ustajanje iz kreveta i lutanje u stanju niske svijesti ”, objašnjava dr. Gemma Sansa, specijalist neurolog. Neka istraživanja su došla do zaključka da mjesečarenje čak može biti i nasljedno. Skoro oko 80% ispitanih mjesečara je izjavilo da su njihovi roditelji ili neko od predaka takođe bili mjesečari. 

Jedan od razloga zašto se mjesečarenje dešava jeste umor. Iako izgleda kao da mjesečarenje i umor nikako nisu povezani, umor je često rezultat stresa i lošeg spavanja što kasnije dodatno pogoršava san i dovodi do mjesečarenja. Buđenje mjesečara nije dobra ideja."Pokušaj buđenja može biti težak, a kada to činite naglo možete izazvati veću konfuziju, uznemirenost i dezorijentaciju uzrokujući agresivno ponašanje", objašnjavaju stručnjaci. Najvažnije je stvoriti sigurno okruženje za one koji pate od ove epizode. 

Ako se radi o djetetu, potrudite se da uklonite sve rizične predmete iz njegove sobe, a ako kuća ima stepenice, postavite zaštitne ograde. „Važno je prilagoditi prostor kako bi se izbjegle nezgode koje se znaju dešavati tokom spavanja." ističe Gemma Sansa.

Želite da čitate još sadržaja poput ovoga, preporučujemo da posjetite i magazin - www.infpult.info

Napomena: Preuzimanje ovog sadržaja je dozvoljeno samo ukoliko navedete izvor uz OBAVEZNO linkovanje našeg domena i originalnog članka!

Pokreće Blogger.