Kako se nositi sa mjesečarenjem i šta činiti ako dijete mjesečari - Budite oprezni kada ih budite

Poput svih onih događaja za koje nije pronađeno tačno objašnjenje, i mjesečarenje nas fascinira. 


Za fenomen mjesečarenja se zna vijekovima, ali još uvijek nema odgovora zašto nastaje. Mjesečarenje je opisano čak i u književnosti, na primjer, u Shakespeareovoj tragedij, Macbeth. Ova misteriozna pojava u kojoj ljudi obavljaju dnevne aktivnosti u stanju sna snažna je kod djece. 

“Mjesečarenje je genetski utemeljen poremećaj spavanja koji svrstavamo u grupu parasomnija. To su djelimična ili nepotpuna buđenja tokom faza dubokog sna, u kojima se primjećuju abnormalna ponašanja različitih tipova.



To uključuje ustajanje iz kreveta i lutanje u stanju niske svijesti ”, objašnjava dr. Gemma Sansa, specijalist neurolog. Neka istraživanja su došla do zaključka da mjesečarenje čak može biti i nasljedno. Skoro oko 80% ispitanih mjesečara je izjavilo da su njihovi roditelji ili neko od predaka takođe bili mjesečari. 

Jedan od razloga zašto se mjesečarenje dešava jeste umor. Iako izgleda kao da mjesečarenje i umor nikako nisu povezani, umor je često rezultat stresa i lošeg spavanja što kasnije dodatno pogoršava san i dovodi do mjesečarenja. Buđenje mjesečara nije dobra ideja.



"Pokušaj buđenja može biti težak, a kada to činite naglo možete izazvati veću konfuziju, uznemirenost i dezorijentaciju uzrokujući agresivno ponašanje", objašnjavaju stručnjaci. Najvažnije je stvoriti sigurno okruženje za one koji pate od ove epizode. 

Ako se radi o djetetu, potrudite se da uklonite sve rizične predmete iz njegove sobe, a ako kuća ima stepenice, postavite zaštitne ograde. „Važno je prilagoditi prostor kako bi se izbjegle nezgode koje se znaju dešavati tokom spavanja." ističe Gemma Sansa.

Pokreće Blogger.