Bolje biti sam i usamljen nego u vezi i nesretan: 5 pokazatelja da ste možda ovisni o partneru

Kada je veza zasnovana na kompleksima ona prerasta u ovisnički tip veze u kojem obično nikada nema budućnosti.


Postoje veze koje se održavaju u životu i kada odnos nije zdrav i uključuje puno poniženja, kontrola, manipulacije i drugih emocionalnih i fizičkih padova. U takvom odnosu osoba ne može okončati odnos i uporno se vraća partneru sa kojim nije srećna. 

Donosimo nekoliko stavki koje bi mogle pokazati da ste ovisni u partneru: Stalno mu se vraćate. U takvim odnosima često postoje periodi kada se partneri rastaju i pomiruju. Ovisnik često pakuje kofere, ali se ubrzo predomisli. Kad su zajedno ne funkcionišu a kada su rastavljeni pate. 



To su krajnje nestabilni i ekstremni odnosi u kojima obično nema budućnosti i u kojem oboje pate. Nedostatak samopoštovanja. Ako je nevjera prisutna u vezi, ovisna osoba će to oprostiti partneru, možda čak i češće nego što bi trebala. 

Zbog nedostatka samopoštovanja i osjećaja vlastite vrijednosti, takva osoba će istrajati u vezi uprkos teškoćama. U nekim slučajevima nevjerni partner može imati čak i dvostruki život, ali će ovisna osoba i dalje održavati vezu. Nemate života izvan veze. 



Čovjek koji ovisi o partneru u mnogim slučajevima nema gotovo nikakav privatni život i pretjerano se fokusira na partnera. On gubi interes za hobije, prijatelje, pa čak i za svoju profesiju i svu pažnju posvećuje svom partneru. Zanemarujete sebe. 

Osoba koja ovisi o partneru često zanemaruje i druga područja svog života. Lične finansije i briga o sebi takođe mogu predstavljati problem. U takvoj vezi partneri često imaju vrlo malo zajedničkog - jedino što ih povezuje jeste nezdrava veza.

Pokreće Blogger.