Savjeti moje bake koje nisam slušala, a trebala sam: - "Rodi djecu mlada, kasnije će sve biti teže"

Bake imaju sjajne savjete. Nemojte se oglušiti na njihove riječi, mnoge bi vam mogle veoma koristiti.


Primitivni ljudi će reći da su bake izlapile žene i da sve što rade samo zabadaju nos u tuđa posla i blebeću. Tako sam i ja nažalost posmatrala svoju baku. Posmatram kako se djeca ponašaju prema svojim bakama i jako mi je žao što ne vide njenu pravu vrijednost, jer sada jako boli što i sama nisam.

Moja baka je često držala predavanja svojim članovima porodice i njene savjete smo više smatrali kao blebetanje nego kao savjete koje trebamo uzeti u obzir. Ovo su neki od njenih savjeta koji su mi mogli promijeniti život: "Za ženu je bolje da rodi mlada, kasnije će sve biti mnogo teže."



Nisam se slagala sa njom po pitanju ovoga jer sam se sve do kasnih dvadesetih osjećala nespremnom za trudnoću. Ali kako je vrijeme prolazilo počela sam shvatati o čemu je pričala. Tek sad, kada imam 35 godina razumijem da je potpuno bila u pravu.

U ranim dvadesetima žena je u idealnom produktivnom stanju, čim se približi trideseta - problemi počinju. Ne za sve žene, ali za većinu. Kako žena sazrijeva tako počinje primjećivati kako njena vitalnost postepeno slabi i pritom se često mnogi drugi problemi pojave.



Da ne pričamo o živcima. Mentalna stabilnost djevojke u ranim dvadesetima je na zavidnom nivou za razliku od žene u ranim tridesetima. Nisam se ostvarila kao majka zbog zdravstvenih problema koji su se počeli razvijati poslije moje tridesete - kada sam i željela trudnoću.

Vrijeme ne mogu vratiti ali bih zaista voljela da sam poradila na tome mnogo ranije. Čak i ako sam mislila da ne želim ili da nisam spremna. Sljedeća stvar koju mi je baka rekla i koja bi mi promijenila život da sam je slušala, jeste da ne gradim porodicu sa poročnim čovjekom jer se takvi teško mijenjaju. 

Nisam je poslušala i udala sam se za čovjeka koji je "iz hobija" igrao igre na sreću. Sa vremenom je to prerastalo u problem i dovodilo do raznih sukoba među nama. Stotinu puta je obećao da će se promijeniti i nikada nije. Razveli smo se i nikada više vidjeli.

Tako sam došla do toga da sam razvedena žena bez muškarca pored sebe, bez mogućnosti da se ostvarim kao majka. A sve je moglo biti drugačije da sam poslušala osobu koja je znala o čemu priča.

Pokreće Blogger.