Kultura je pola ljepote žene - Kako se ponaša pristojna i uvažena dama

Ma koliko žena bila lijepa, uspješna ili zgodna, ništa ne utiče na njen izgled više od njenog ponašanja.


Pristojna žena nije samo ona koja zna tri čarobne riječi - Molim, izvoli i hvala. Pored osnova kulture sa kojima je od davnina upoznata, pristojna dama zna primjeniti razne finese naučene iz bontona koja očaravaju sve ljude u njenom prisustvu. Ovako se ponaša pristojna dama.

Nema problem sa autoritetom: To znači da žena zna sa kojim ljudima se treba ponašati formalno i sa uvažavanjem, a sa kojim osobama može preći na Ti. Pristojna dama se neće zaposlenima u javnim ustanovama obraćati sa Ti, čak i ako je mnogo mlađa od dotične osobe.



Pristojna žena neće imati problem sa autoritetom, što znači da se neće voditi teorijom "Niko nije iznad mene, ja sam jača od naše vlasti". Čak i kada bi to bilo istina trebalo bi znati procijeniti koje osobe se ipak nalaze "iznad nas" i shodno tome se pristojno ponašati prema njima.

Pristojna žena ne psuje: Ni kad je sama, ni kad je sa najužim krugom prijatelja ili porodice. Pristojna žena je pristojna u svim okolnostima. Psovke ne priliče lijepoj i zreloj ženi, štaviše slušajući ženu da izgovara takve riječi je samo može učiniti manje privlačnom i odbojnom.



Zna slušati sagovornika. Najružnija osobina kod mnogih ljudi je baš ta nemogućnost fokusiranja na priču svog sagovornika. Nepristojne žene nisu zainteresovane ono što im neko priča, njih samo zanima da svoju priču ispričaju i svoja osjećanja iskažu.

Pristojna žena sluša sagovornika potpuno posvećena toj komunikaciji. Ne gleda u plafon, ne tipka na telefon, ne provjerava vrijeme, ne prekida, ne upada u riječ sa onim "Tako i ja/Tako i meni/Ja nisam tako". Pristojna žena se zna saosjećati sa sagovornikom i poslušati ga do kraja.

Pokreće Blogger.