Dužnost roditelja je da voli dijete, a ne da ga kroji po svojoj mjeri - Savjeti Mihaila Labkovskog

Popularni psiholog Mihail Labkovski se nekoliko puta osvrnuo na temu vaspitanja djeteta i podijelio mnoštvo genijalnih savjeta koje bi mogli primjeniti u vašim vaspitnim mjerama. 


Mihail Labkovski je bio školski psiholog u Moskvi, radio je sa porodicama i problematičnim tinejdžerima. Vodio je privatne i javne konsultacije sa mnogim ljudima i stekao zavidno znanje na datom polju. On je nekoliko puta objasnio da ponašanje roditelja u najvećoj mjeri utiče na razvoj djeteta. 

Ako su roditelji nesretni, kako će onda odgojiti srećno dijete? Da bi dijete uspjelo postaviti dobre ciljeve i ostvariti ih, potrebni su mu roditelji koji će mu pokazati kako se to radi svojim primjerom. Labkovski savjetuje roditelje da vole dijete takvo kakvo ono jeste. 



A sve te ambicije i zahtjeve koje roditelj postavi za svoje dijete, iz vlastitih razloga, su samo pokazatelji vlastitog nezadovoljstva. Imajte na umu da mala dijeca ne lažu, oni to počinju činiti sa godinama jer su tako naučena. Ne pravite od djeteta čovjeka koji će uvijek zavisiti od drugih ljudi. 

Labkovski savjetuje da nikada ne bi trebali preuzimati djetetove odgovornosti na sebe. Pogotovo ne u školi. Kada ima zadaću, dijete mora shvatiti da je ta zadaća njegova dužnost. Roditelj može pomoći kada zapne, ali ne i nuditi se da sve uradi umjesto njega. 



Tako će se dijete samo ulijeniti.  Još jedan veliki problem se dešava u porodicama razvedenih roditelja kada majke pokušavaju preuzeti ulogu i oca i majke. Prema Labkovskom tako rizikujete da dijete dobije pogrešnu percepciju žena i na kraju ih se uplaši.

Majka bi trebala biti nježna, brižna, puna ljubavi prema svom djetetu, a ne ukočena, muškarasta i gruba. Ako otac ne živi sa svojim sinom, bez obzira u kakvim odnosima je majka sa ocem, ne bi trebala ni u jednoj situaciji loše pričati o njemu. Ne namećite svoja shvatanja djeci već pustite da razviju vlastita.

Pokreće Blogger.