Znati saslušati ženu je pola sreće u vezi i braku - Psihologija srećnih odnosa

Žene često imaju potrebu da ispričaju svoje probleme i da ih neko sasluša. Sigurno ste i vi osjetili potrebu da nekom samo kažete šta vam je na duši i šta vas muči. 


Kada imate probleme šta vas nervira? Većinu ljudi kada im neko pametuje i dijeli savjete bez pitanja. Kada vas žena zamoli da je saslušate, a vi joj dajete savjete, vi ne radite ono što je tražila od vas. Ako joj počnete objašnjavati zašto je pogriješila, pogazićete njena osjećanja. 

Ako u njenom govoru vidite da je ona pogriješila, bolje da joj kažete, koliko god to nju uvrijedilo. Bolje je reći istinu, jer ćete joj na taj način pomoći da riješi problem koji ima. Nemojte misliti da je to nepravedno s vaše strane. Ako želi da je samo slušate, onda to i učinite, ne dijelite savjete uzaludno. Oni se mogu pročitati na netu, u novinama i da je htjela da je neko savjetuje učinila bi to bez vas. Ženi je najvažnije da ne osuđujete njena osjećanja. Na taj način ona ne mora da vas ubjeđuje u nešto i može objasniti šta stoji iza njenih misli i osjećanja. 

Zamislite na primjer situaciju u kojoj žena pogriješi kada su u pitanju njena djeca. Zar mislite da joj možete dati dovoljno dobar savjet za njeno vlastito dijete? Šta mislite da će se desiti ako joj stvorite osjećaj krivice? Nećete joj pomoći, moguće su samo kontra efekti. Postoji velika vjerovatnoća da će se javiti depresija, bol, uznemirenost. Kada se kaže da čovjek nema mnogo prijatelja, to znamo baš iz ovakvih situacija. Prijatelj je tu kada treba da sasluša i ćuti. Oni koji vam pametuju i misle da su za sve u pravu, nisu vam pravi prijatelji i to ćete shvatiti kad tad. 

Samom pričom o problemu, možda shvatite uzrok i dođete sami do rješenja istog. Zato, prijatelji, kada vas žena zamoli da je saslušate, učinite to bez ikakvog pogovora. Ona će vam vratiti istom mjerom kada vam pomoć bude trebala.

Želite da čitate još sadržaja poput ovoga, preporučujemo da posjetite i magazin - www.infpult.info

Napomena: Preuzimanje ovog sadržaja je dozvoljeno samo ukoliko navedete izvor uz OBAVEZNO linkovanje našeg domena i originalnog članka!

Pokreće Blogger.