Zašto sve više žena preispituju svoj život i biraju usamljenost - Brak nije garancija za sreću

Nikada nije kasno da promijenite život, da ga počnete živjeti bolje i po svojim pravilima.


„Dosta mi je svih vrsta obaveza, od svega sam umorna. Željela sam postati nezavisna i slobodna iako sam imala 55 godina, porodicu i obveze. Svi neprestano nešto traže od mene - suprug, djeca, sada unuci, kolege na poslu, prijatelji. Gotovo sve svoje vrijeme posvećujem njima, a praktično nemam ni minute za sebe. 

Moje su se prijateljice pretvorile u sebične očajnice, iako mislim da je to oduvijek bilo tako, tek su mi se oči otvorile. Pa, je li dobro što ja uvijek slušam njihove prazne tračeve, a oni mene nikad? Svakog treba voljeti, ali najviše samo jednu osobu - sebe samog. 



Niko me neće vrijednovati i razumjeti bolje od mene! Primijetila sam da moji vršnjaci uglavnom razgovaraju o stvarima koje mene lično ne zanimaju. Shvatila sam da ostale nije briga za moje potrebe. Ova spoznaja došla mi je tek s godinama, shvatila sam da je puno lakše živjeti kad tuđe želje i zahtjeve ne uzimate k srcu! 

Sada sa sigurnošću mogu reći da se dobro osjećam sama! I ne treba mi nikakvo društvo. Ispostavilo se da suprug i ja takođe imamo potpuno različite interese. Znate, s druge strane, neki moji poznanici sa supružnicima imaju mnogo interesa. 



Naravno, mislim da bi unuci trebali viđati bake i djedove, ali ne da konstantno provode vrijeme sa njima. Mnogi zreli ljudi nemaju niti živaca niti voje ponovo da se posvećuju odgoju. Kad sam prvi put ostala sama, jednostavno sam se začudila koliko sam se dobro osjećala. 

Gledam svoje omiljene TV emisije, knjige mogu čitati u tišini. Jedem ono što želim, a ne ono što žele moja djeca ili supružnik. Pronašla sam unutarnju harmoniju, ne trošim svoje životne resurse na druge. I primijetio sam da sam se počela više smijati. 

Sada trošim novac na ono što smatram potrebnim, čak uspijevam i uštedjeti, a prestala sam se živcirati zbog sitnica. Ne osjećam se usamljeno, već baš naprotiv - jako ispunjeno. Sigurna sam da je usamljenost divna. Moje vrijeme ističe, a sada želim živjeti za sebe, brinuti se o sebi i živjeti život po svojim pravilima.

Pokreće Blogger.