Problemi su dio svake veze, ma koliko se voljeli - 3 testa kroz koje neprimjetno prolazite

Ne morate nikoga mijenjati da biste vi bili srećni, ne morate mijenjati sebe da bi vas drugi voljeli.


U više od 40 godina proučavanja sretnih bračnih parova, Dr. John Gottman je stvorio posebnu metodu koja pomaže sa 90% sigurnosti predvidjeti hoće li se parovi razvesti u roku od 10 godina ili ne. Rezultati istraživanja Gottman instituta pokazuju zanimljive podatke.

Prema njegovim istraživanjima utvrđeno je da su uspješne veze one u kojima partneri sjajno razumiju da su sukobi i nesporazumi neizbježni u njihovom odnosu. Zapravo, sukobi u vezama nisu samo logični i prirodni, već su u psihološkom smislu i korisni. Kada se svađamo i prepiremo, istovremeno naučimo da volimo i popuštamo jedni drugima, učimo da odstupimo od „problema“ kako bismo bolje razumjeli svog partnera. Svi težimo pronalaženju osobe koja će postati naša srodna duša. 

Psiholog Kyle Benson naglašava da je prihvaćanje međusobnih nesavršenosti temelj zdrave veze. Jedan od prvih znakova nevolje u vezi su pokušaji promjene i "preoblikovanja" partnera ili kada od vas pokušavaju stvoriti "idealne". To je prva prepreka koja bi vas mogla sustići. Izlaz je samo jedan: voljeti partnera sa svim manama i "bubašvabama". Ne postoje ljudi bez problema. Sljedeća prepreka je manjak truda. Ako parovi ne pokreću i ne raspravljaju o svojim problemima na civilizovan način, sukob će prije ili kasnije dovesti do toga da se veza "začepi", poput odvoda u kupaonici. 

Naredna prepreka je udaljenost. To se dešava kada partneri nisu sami, ali zapravo su nevjerovatno usamljeni i izgubljeni jedno pored drugog. Oni osjećaju da ne mogu doći do svoje druge polovine, da je toj osobi nije stalo ili još gore - da je ljubav nestala.

Želite da čitate još sadržaja poput ovoga, preporučujemo da posjetite i magazin - www.infpult.info

Napomena: Preuzimanje ovog sadržaja je dozvoljeno samo ukoliko navedete izvor uz OBAVEZNO linkovanje našeg domena i originalnog članka!

Pokreće Blogger.