Ne plašite se onoga što vam drugi govore, već šta sami o sebi mislite - Poučan tekst Marka Aurelija

Marko Aurelije je bio rimski car i veliki filozof zapamćen po svojim genijalnim djelima. U nastavku donosimo odlomke iz njegove knjige "Samom sebi" koji vam itekako mogu pomoći na putu razvoja.


"Ne troši ostatak svoga života u razmišljanju o drugim ljudima, osim ako to služi opštem dobru, jer ćeš, ako se budeš mučio oko toga šta ovaj ili onaj radi i zašto on to radi, šta kaže, šta misli i namjerava, i ostalim sličnim pitanjima koja nas odvode od posmatranja našeg sopstvenog uma, biti spriječen da obaviš neki drugi posao. 

Stoga u nizu predstava treba izbjegavati sve što nema osnove i svrhe, a prije svega radoznalost, brigu o stvarima koje te se ne tiču i sve rđave misli." "Neka ti srce bude ispunjeno radošću. Tebi nije potrebna pomoć koja dolazi spolja, ni mir koji bi ti mogli pružiti drugi. 



Moraš se sam uspraviti, i ne smiju te pridržavati drugi." "Budi kao stijena o koju se talasi neprestano lome. Ona stoji nepokretna, a more koje oko nje bjesni postepeno se smiruje. Nikada nemoj reći: "Teško meni jadniku kad mi se to moralo desiti!" 

Nego: "Blago meni što živim bezbrižno, što me sadašnji položaj nije srušio i što se ne bojim budućnosti, iako mi se to desilo." Jer se tako nešto moglo svakome desiti, ali nije svako u stanju da u takvoj prilici ostane bezbrižan." "Ne treba se plašiti niti gubiti nadu ili volju i napuštati svoju namjeru ako te izda sreća, pa ono što radiš ne ispadne onako kako to pravi principi zahtjevaju. 



Ako pretrpiš neuspjeh, moraš svoj posao ponovo započeti, moraš biti zadovoljan ako veći deo tvojih radnji bude dostojan čoveka, i moraš voljeti ono čemu si se ponovo vratio." "Nas ne uznemiravaju djela drugih ljudi – jer ona dolaze iz njihovih duša – nego naše mišljenje o njima. 

Odbaci to mišljenje i odluči da ne sudiš o njima kao da su one ne znam kakvo zlo, pa će tvoj gnev proći." "Često sam se čudio kako to da svako više voli sebe nego drugog, a ipak manje cijeni svoje sopstveno mišljenje o sebi, nego mišljenje drugih ljudi. 

Kad bi neki bog ili razuman učitelj pristupio nekome i naredio mu da ne misli i ne razmišlja o sebi ništa što ne bi mogao i glasno izraziti, on to ne bi mogao izdržati ni jedan jedini dan. Tako se mi više bojimo onoga šta će o nama reći naši bližnji nego onoga što mi sami o sebi mislimo."

Pokreće Blogger.