I slomljeno srce donosi nešto dobro: Važne lekcije koje bi kćerka trebala čuti od svoje majke

Ne postajemo dobri roditelji čim se dijete rodi. Ali uvijek imamo dovoljno vremena da se pripremimo za to. 


Šteta je ne iskoristiti prednosti modernog doba - literature, savjeti stručnjaka, sve vam je na dohvat ruke i imate sve mogućnosti svijeta da naučite biti dobar roditelj. Za majke s uglednim roditeljskim metodama kćeri odrastaju u samopouzdane i društvene žene.

A sa majkama koje su zahtjevne, kćerke postaju odgovorne i autoritativne. Da biste izvukli najbolje od ta dva svijeta važno je svoju kćerku naučiti sljedećim lekcijama. "Ne radi na sebi da bi se drugima dopala, već samo sebi". Prvo i osnovno, naučite je da živi život po svojoj mjeri a ne po tuđoj. 



"U majci ćeš uvijek imati najboljeg prijatelja". Majka bi trebala pokazati svojoj kćerki da joj može vjerovati. Kćer treba osjećati da je majka uvijek podržava, razumije i ne osuđuje zbog grešaka koje čini. Ako je konstantno izložena majčinim kritikama ona će izgubiti povjerenje. 

"Uredu je pokazati svoje emocije". Dobar odnos majke i kćeri štiti dijete od bilo kakvih emocionalnih prijetnji. Tinejdžerke će češće doživjeti stres ako je njihov odnos s majkama nepouzdan i slab. Sazrela kći, koja u djetinjstvu nije dobila emocionalnu podršku majke postaje podložna bilo kakvim emocionalnim prijetnjama izvana! 



"Privlačiš ljude slične sebi". Kada se brinete o vlastitom tijelu, dobro se hranite, dovoljno se odmarate i fizički ste aktivni, tada će vas privlačiti osoba koja radi to isto. "I slomljeno srce donosi nešto dobro.". Način na koji se bude nosila sa prekidom, oblikovaće njene buduće veze. Zato joj objasnite da iz loših situacija dolaze najbolje lekcije. Naučite je da prihvati ono što se dešava i nauči važnu lekciju iz toga.

Pokreće Blogger.