Veze na daljinu su moguće - Ali obično pucaju zbog iste stvari

Fizička distanca u ljubavnoj vezi dovodi do razdvajanja. Ona može uticati na ljubav jako negativno.


Kada partneri nisu zajedno oni gube povezanost. Gubljenje povezanosti dovodi do otuđenja. Veze na daljinu su moguće, ali u većini slučajeva pucaju jer jedan od partnera (ili oba) se ohladi. Da bi se to spriječilo, bitno je da partneri očuvaju emocionalnu povezanost. 

John Gottmann, profesor psihologije sa Univerziteta u Washingtonu i vodeći stručnjak za veze, ističe nešto zanimljivo na ovu temu. Par koji održava emocionalnu vezanost, u svim uslovima, može se suočiti sa bilo kojim problemom, neslaganjem i razlikama. Međutim, ako ovaj bitni element zakaže, sve počinje propadati. Tamo gdje postoji emocionalna povezanost postoji i ljubav i nada. Kako znati da li ste emocionalno povezani? Više ne razgovarate o osjećajima. gubite interes za razgovor sa partnerom, ne osjećate ljubav koju ste nekad odjećali...

Sve su to signali koji pokazuju da gubite emocionalnu povezanost. Ljubavni odnos gradi se na snažnim temeljima od povjerenja, razumijevanja i ljubavi. Oba partnera trebaju biti odgovorna za ono što daju vezi i truditi se da to uspije. Čim jedno malo zakaže - opstanak te veze je pod znakom upitnika. Prema riječima psihologinje Roni Beth Tower, kako bi veza opstala, ona mora pružati objema stranama puno više ugode nego boli. Dok god se trudite i uživate u svojoj vezi - na dobrom ste putu.

Pokreće Blogger.