Savjeti psihologa koji su mi promijenili život: Što više se borite protiv nečega - Ono postaje jače

Na "The mighty" magazinu jedna čitateljka je podijelila priču kako je sa jednom sesijom kod psihologa promijenila svoj život iz korjena. 


"Dugo vremena sam odlagala probleme i nisam htjela da pristanem na razgovor sa psihologom. Mislila sam da je to samo faza koja će proći i sa kjom ću se izboriti. Sve do onog dana kada me je obuzeo snažan napad panike kojem je moja prijateljica svjedočila. 

Ona me je najtjerala da konačno odem i pokušam se izvući iz lošeg stanja koje me je tada snašlo. Na razgovoru sa psihologm naučila sam 4 važne stvari koje su mi promijenile život. 1. "Dosadna briga o sebi". Za neke ljude je neophodno svakodnevno da se brinu o sebi i svom izgledu. 



Za neke ljude nažalost nije. I ovdje se ne priča samo o lickanju, sređivaju, stavljanju losiona na tijelo - briga o sebi treba biti na mnogo dubljem nivou. Moj psiholog je nazvao to "Dosadna briga o sebi" i to je podrazumijevalo zdravu hranu, unošenje dovoljno tečnosti i dovoljno sna. 

Nekima će ovo možda zvučati lako, ali ne i ljudima koji su skloni anksioznosti i depresiji. Ali koliko god se loše osjećali, kada uvedete ovu "dosadnu brigu o sebi" u svoju svakodnevnicu - i vaše stanje će se popraviti. 2. Vrijednost se ne mjeri produktivnošću. 



Naravno, uredu je biti produktivan, ali ako vam se nameće činjenica da morate biti produktivni što više, tada nemate dovoljno vremena za odmor. I kada se to nastavi danima, dolazi do problema. Koliko god da želite biti uspješni veoma je važno da imate vrijeme za odmor. 

Produktivnost vas ne definiše, vaše mentalno zdravlje mora biti na prvom mjestu. 3. Oporavak je bolan. Oporavak nastaje kada shvatite da anksioznost ne upravlja vama već da ste sposobni da se borite protiv nje. Možda ćete uspjeti izaći iz lošeg stanja uma, ali onda kasnije će vam jedna sitnica pokvariti sve i vi ćete reći "sada je vrijeme za depresiju". Ne! 

Imate pravo imati loš dan, shvatite da je to samo loš dan i da nema veze sa prošlošću. Imate pravo imati lošu sedmicu, čak i mjesec. Ali nemate pravo dozvoliti lošim emocijama da upravljaju vašim životom. Kad je najteže vi ustanite i recite "idem u inat ovom osjećaju" i učinite nešto za sebe. 

Sve dok se trudite - bićete dobro, 4. Ne potiskujte anksioznost - raspravljate s njome. Moj psiholog mi je davao zadatak da pričam sa svojom anksioznošću i to mi je jako pomoglo. Umjesto što je pokušavate potisnuti, sakriti ili uništiti, pričajte sa njom. 

Pitajte je zašto je tu, šta želi od vas. Nekad ćete čak u glavi čuti i odgovore. Prihvatite je, ne borite se protiv nje. Pričajte s njom kao sa prijateljem. Možda ludo zvuči, ali meni je mnogo pomoglo.

Pokreće Blogger.