Plave oči su rijetke i potiču iz zanimljive priče - 7 razloga zašto se ističu od drugih

Da li boja očiju odredjuje karakter neke osobe? Vjerovatno da, jer niko na svijetu nema potpuno istu boju očiju kao vi, niti ima isti karakter. 


Smatra se da su osobe koje imaju plave oči izuzetno posebne. Možda ste vi jedan od sretnika da ste se rodili sa plavim očima? Saznaćete i zašto su plave oči posebne: 1. Obično se sve bebe radjaju sa plavom bojom očiju. To je zato što novorodjenče u svojoj rožnjači nema melanin. 

Nakon nekoliko mjeseci, geni odredjuju kakva će biti boja očiju djeteta. 2. Melanin je pigment koji je odgovoran za boju kože. Pigment plave boje ne postoji. U zavisnosti od toga pod kojim uglom svjetlost pada na rožnjaču, odnosno kako reflektuje svjetlost, tako se i nijanse mijenjaju i dobijamo plavu boju očiju. 



3. Kada očima dodamo malo šminke, dobijamo različite nijanse boje očiju. To se može postići samo kod plavookih osoba. 4. Poznato je da većina stanovnika ima smedju boju očiju, negdje oko 70 %, dok plavu boju očiju ima samo 9 % stanovnika. 

Nema mnogo ljudi sreću da se rodi sa plavim očima. Država sa najbrojnijim plavookim ljudima je Finska. 5. Plavooke osobe lakše podnose bol. Istraživanja Univerziteta u Pitsburghu su pokazala da žene sa plavom bojom očiju lakše podnose porodjajne bolove, nego žene sa tamnijom bojom očiju. 



6. Zbog smanjenosti melanina, osobe svjetlijeg pigmenta, svjetlije boje očiju su mnogo osjetljive na sunce. Ako imate plavu boju očiju, obratite pažnju na njihovu zaštitu. 7. Vjeruje se, a neki naučnici su i dokazali da sve osobe sa plavom bojom očiju imaju zajedničke pretke i da su u srodstvu. 

Prije više od 6000 godina je mutirao gen koji je odgovoran za melanin. On je tom mutacijom smedje oči posvijetlio u plave. Taj gen su naslijedile sve osobe sa plavom bojom očiju.

Pokreće Blogger.