Najveće bogatstvo u životu jedne žene jeste imati divnog oca - 5 najvećih lekcija sjajnih očeva

Za jednu malu djevojčicu, njen otac je čitav svijet. Majka je majka, ali otac je prva slika muškarca po kojoj će ona kasnije tražiti prijatelja i partnera. 


Najveće bogatstvo u životu jedne žene jeste imati divnog oca. Divan otac nije savršen otac. I on može imati svoje mane, može povisiti ton na svoje dijete, može se naljutiti, pobjeći na trenutak... Divnim ga čini želja da svom djetetu bude istinski prijatelj i podrška. 

Čak i kada je dijete nemirno, ljuto, nezahvalno, bezobrazno... Divan otac će na lijep način objasniti šta je prihvatljivo a šta ne, i daće do znanja svom djetetu da mu uvijek može biti prijatelj. Divan otac nije onaj koji je previše strog, koji želi da upravlja životom djeteta, naređuje gdje može ići a gdje ne može.



Divan otac nije onaj ko se ponaša kao komandir djetetu objašnjavajući da to čini samo za dobro djeteta, dok zapravo to ne čini. Ako želite svoje kćerke naučiti važnim lekcijama koje su podijelili sjajni očevi: 1. Vaše dijete ima pravo na svoje izbore. 

Možda vi mislite da znate šta je najbolje za vaše dijete, ali to može biti nešto što njega uopšte ne zanima. 2. Ne budite prestrogi. Djeca, pogotovo djevojčice, neće poželjeti biti bliski sa roditeljem koji je previše strog. Da biste ostvarili prijateljski odnos važno je da imate razumijevanja za ono što dijete priča. 



3. Nije ispravno držati sve pod kontrolom. Možda vam se neće svidjeti činjenica da vaša djevojčica sa 15 godina želi ići u večernju šetnju sa drugarima, ali znajte da kada im branite stvari koje svi njeni prijatelji rade samo rizikujete da vas zamrzi. 

U takvim slučajevima bolje je naći kompromis, na primjer, pustite je da ide ali do određenog doba noći. 4. Žensko dijete je jako vezano za oca. Zbog toga otac ima veliku odgovornost u njenom životu. Ona će se ugledati na njega i živjeti shodno tome kakav odnos ima sa njim. 

Postoji milion slučajeva žena koje su krenule pogrešnim putem baš zato što nisu imale dobar odnos sa ocem. Shvatite da dijete kada dođe u tinejdžersko doba možda izgleda kao da ga baš briga za roditelje, ali oni samo pokušavaju sakriti koliko su osjetljivi i razdraženi.

5. Ako vi budete djetetu prijatelj u najosjetljivijim periodima njegovog života, i vaše dijete će biti vaš najbolji prijatelj u vašem najosjetljivijem periodu života - kada ostarite i oslabite. Budite svjesni da dijete nije dužno da bude dobro prema roditelju koji nije dobar prema njemu. Koliko uložite ljubavi, razumijevanja i truda toliko ćete i dobiti zauzvrat.

Pokreće Blogger.