Najvažnija uloga roditelja je da bude prijatelj djetetu: 3 važne lekcije koje ih morate naučiti

Najvažnija uloga svakog roditelja je da bude najveći prijatelj svom djetetu. Zbog toga je vrlo važno otvoreno o svemu razgovarati sa djecom. Odrastanje djeteta donosi i nove teme za razgovor. 


Neke od tema sa kojima morate razgovarate sa djecom do desete godine: 1. Samopoštovanje: Nešto najvažnije kod svakog djeteta je da nauči da poštuje prvo sebe, pa onda sve ostale. Djeca u školskom uzrastu često doživljavaju veliki stres, zbog nerazumijevanja vršnjaka. 

Zbog neostvarenosti dobrih rezultata ili željenih rezultata mogu da stvore loše mišljenje o sebi. Razgovorom treba dočarati djeci da je važno koliko truda ulože u nešto i da ne može sve uvijek da bude savršeno. Ali, bez obzira na nesavršenost treba da cijene i poštuju sebe i svoj trud. 



U životu će doživjeti mnogo neuspjeha i treba da znaju kako da se nose s njima. 2. Novac: Djeca dok su još mala ne shvataju svrhu novca. Oni znaju i svjesni su da pomoću novca dobiju stvari koje vole, igračku, sladoled i sl. Medjutim do odredjenih godina ne mogu da znaju koja je financijska odgovornost. 

Od ranog djetinjstva djeci treba davati dzeparac, da bi oni pomoću njega mogli shvatiti šta znači imati ili nemati novca. Dajte djeci dzeparac, ne prevelik i pustite da odrede sami šta će kupiti. Hoće li to biti užina ili igračka. Takodje, zadajte im odredjene poslove, da bi shvatili da novac moraju i zaraditi. 



Ako im kupujete nešto skuplje, obavezno neka i oni učestvuju sa svojim džeparcem, da bi shvatili da moraju znati štedjeti za neke veće stvari. 3. Ponašanje u društvu: Veoma bitna tema za razgovor. Djeca sa prvim polaskom u školu mogu doživjeti izrugivanje od svojih vršnjaka, bilo fizičko ili psihičko. 

Vrlo često se dešava da se odredjena skupina djece udruži i drugu djecu odbacuju. A što je najgore mnoga djeca se i boje reći roditeljima, jer su im „drugari“ zaprijetili. Obavezno morate znati s kim se dijete druži, biti prisutni u nekim njihovim razgovorima da vidite na koji način funkcionišu. Ukoliko postoji problem, vrlo je bitno otkriti ga napočetku, da bi se problem mogao iskorijeniti i riješiti.

Pokreće Blogger.