Mnogi ljudi upravljaju vama a da niste ni svjesni: 10 načina da se oduprete manipulacijama

Manipulatori utiču na naše emocije kako bi dobili ono što im treba ili nas spriječili da radimo ispravne stvari.


Američki psihoterapeut Manuel Smith u svojoj knjizi "Trening samopouzdanja" iznosi ideju da nesvjesno podliježemo manipulaciji jer smo se na nju navikli od djetinjstva. Roditelji su koristili istu metodu psihološke kontrole kada bismo bili nemirni: " Dobra se djeca ne ponašaju tako." 

Manipulisali su našim emocijama i ponašanjem kako bi nas prilagodili nečemu drugome. Sad kad smo odrasli, manipulatori koriste slične taktike da bi nas prisilili da se ponašamo u svoju korist. 1. Imam pravo procijeniti situaciju i djelovati kako ja želim. 



Drugi žele da sumnjate u svoje postupke, jer tako lakše upravljaju vama. Sledeći put kad vam pokušaju nešto nametnuti recite kako ćete sami procijeniti situaciju i učiniti ono što vi želite. 2. Ne moram opravdavati svoje postupke: Od djetinjstva smo navikli da za svoje postupke odgovaramo drugima.

Roditelji, učitelji, vaspitači - oduvijek smo se morali pravdati. Sada smo odrasli i odgovorni smo za svoje ponašanje. Više ne moramo objašnjavati svoje postupke drugim ljudima da bismo dobili njihovo odobrenje. 3. Imam pravo ne preuzimati odgovornost za tuđe probleme: 



Ne dozviolite da u vama stvaraju krivicu svaki put kad niste u mogućnosti pomoći. 4. Imam pravo da se predomislim: Naše mišljenje o određenim pitanjima mijenja se tokom života. Razvijamo se, stičemo novo iskustvo, analiziramo različita gledišta i biramo najbolje za sebe. 

Manipulatori nas prisiljavaju da opravdamo svoja nova uvjerenja i izvinjavamo se zbog nečeg što smo drugačije mislili. 5. Imam pravo na greške i biti odgovoran za njih: Svi griješimo i to je u redu. Neuspjeh je neizbježni dio života i dragocjeno iskustvo koje nam pomaže da postanemo bolji. Ne dozvolite ljudima da vas osuđuju na osnovu tih grešaka.

Pokreće Blogger.