Koliko god se trudili vaša djeca bi opet imala šta reći psihologu: Pravila roditeljstva Tolstoja

Lav Tolstoj je ušao u istoriju ne samo kao dio svjetske književnosti, već i kao učitelj. U 31. godini otvorio je vlastitu školu gdje je po svojoj metodi besplatno podučavao seljačku djecu. 


Principi odgoja i obrazovanja Lav Tolstoja bili su inovativni u 19. vijeku, ali šta možemo reći o njima danas? U nastavku donosimo njegove metode vaspitanja: Bez kažnjavanja. Ukidanje svake kazne u njegovoj školi postalo je inovacija za 19. stoljeće. 

Ljudi tog doba su sumnjali da li bi takva tehnika mogla biti učinkovita i tvrdili su: "Sve je ovo vrlo pošteno, ali morate se složiti da je ponekad nemoguće bez štapa i da je ponekad potrebno prisiliti djecu učiti." Ne skrivajte svoje mane. Savjetovao je roditelje da prvo otkriju svoje slabosti. 



U suprotnom, djeca će primjetiti licimjerje i neće slušati mišljenje svojih starijih. Naučiti korisno. Tolstoj je kritkovao obrazovni sistem u Rusiji u 19. vijeku. Ogorčen je što su studenti, da bi dobili certifikat, morali savladati teoriju koja se tada nije mogla primijeniti u struci. 

Prema njegovom mišljenju, mnogo je važnije znanje koje će biti korisno u životu, a studenti imaju pravo samostalno birati šta će učiti. Njegujte nezavisnost. Jedno od glavnih učenja u njegovoj školi, Yasnaya Polyana, bilo: Ne prisiljavati djecu da se pokoravaju strogim pravilima, već ih poučavati u slobodi i učiti ih da budu samostalni. 



Smanjite pritužbe. U školi Yasnaya Polyana, pored predavanja, često su se održavali i razgovori. Na tim su sastancima nastavnici i studenti razgovarali o svemu što su smatrali važnim: O naučnim pitanjima, vijestima, obrazovnom procesu. 

Učenici bi mogli izraziti svoje mišljenje, pa čak i kritikovati nastavnike. Slobodno vaspitanje, koje je Tolstoj hvalio, podrazumijevalo je iskren i otvoren razgovor. Budite bolji primjer. Posmatrajući roditelje i nastavnike, djeca donose zaključke o tome što znači biti dobra osoba, kako se ponašati u društvu i po kojim zakonima živjeti.

Pokreće Blogger.