Čovjek je rođen da radi, trpi i da se bori - Ko to ne čini, neće napredovati: Citati Nikole Tesle

Nikola Tesla je često spominjao kako je ponosan na svoje srpsko porijeklo i hrvatsku domovinu. Iz njegovih dijela izvukli smo sljedeće zanimljive citate:


"Čovjek je rođen da radi, trpi i da se bori. Ko tako ne čini, mora propasti!" "Naše tijelo je skup usklađenih mehanizama, pokreti koje činimo su brojni i složeni a spoljašnji utisci na naša čula su u tolikoj meri delikatni i nedokučivi da je običnom čovjeku teško da ih razumije." 

"Svi moramo imati neki ideal koji će upravljati našim ponašanjem i koji će nas zadovoljiti ali nije važno da li je to vjeroispovest, umjetnost, nauka ili nešto drugo, sve dok djeluje kao nematerijalna sila. Za miroljubiv opstanak čovječanstva u cjelini je bitno da preovlada jedno zajedničko shvatanje." 



"Ako bi me čekao težak, iscrpljujući zadatak, ja bih se bacao na njega uvijek iznova sve dok ga ne bih riješio. Tako sam vježbao danima, od jutra do mraka. U početku je to zahtjevalo žestok mentalni napor da bih savladao sklonosti i želje, no kako su godine prolazile taj sukob je slabio i najzad su volja i želja postali isto. 

Tako je i danas i u tome leži tajna svih uspjeha koje sam postigao." "Kada sam prihvatao neki zadatak, nisam to činio sa odlučnošću koja je svojstvena običnim ljudima. Za mene je to bio sveti zavjet, pitanje života i smrti. Znao sam da ću stradati ako ne uspijem." 



"Još od djetinjstva sam morao da se bavim samim sobom. Zbog toga sam mnogo patio ali, gledano iz sadašnje perspektive, to je bila sreća u nesreći, jer me je to naučilo da uvažavam neprocjenjivu vrijednost samoposmatranja radi očuvanja života, kao i radi postizanja uspjeha." 

"Napredak i razvoj čovjeka bitno zavise od izumiteljskog dara. On je najvažniji proizvod čovjekovog stvaralačkog uma. Njegov krajnji cilj je potpuna prevlast uma nad materijalnim svijetom i ovladavanje prirodnim silama za potrebe ljudi."

Pokreće Blogger.