Volite sebe kao što volite svoju dragu osobu - Životne mudrosti Luize Hej

Luiza Hej je bila miljenica mnogo ljudi. U nastavku donosimo nekoliko mudrosti iz njenih knjiga.


"Mjenjanje može da bude teško, a može biti i lako. Priznajte svaki napor koji učinite. Znajte da može da postoji prelazni period između vašeg starog i novog sistema razmišljanja. Možete da se kolebate između starih ponašanja i šema razmišljanja. 

Nemojte da se obeshrabrite. Volite sebe onako kako biste voljeli dragog prijatelja. Hrabrite sebe dok prolazite kroz novo iskustvo." "Ako želite promjenu u svom životu, onda ste vi onaj koji mora da se promjeni. A kada se vi promjenite, onda će se svi ostali u vašem svijetu promeniti u odnosu na vas."



"Život je vrlo jednostavan. Dobijamo ono što dajemo. Vjerujem da smo svi odgovorni za svako iskustvo u našem životu, i najbolje i najgore. Svaka naša misao kreira našu budućnost. Svako od nas stvara svoje iskustvo mislima i riječima koje izgovara." 

"Ne tjeram vas da krivite svoje roditelje. Svi smo mi žrtve žrtvi i oni nisu mogli da vas uče nečemu što nisu znali." "Vjerovali ili ne, mi stvarno biramo naše misli. Mi možda po navici stalno ponavljamo istu misao tako da nam se ne čini kao da biramo misli. 



Ali prvobitni izbor smo mi napravili. Možemo da odbijemo da mislimo neke misli. Koliko ste često odbili da mislite pozitivno o sebi? Isto tako možete da odbijete da mislite i negativno o sebi." "Voljeti sebe za mene znači nikada ne kritikovati sebe. 

Kritika nas zaključava baš u onu šemu koju želimo da promjenimo." "Većina nas ima tako jaku naviku osuđivanja i kritikovanja da ne možemo lako da je razbijemo. A to je i najvažnija stvar na kojoj odmah mora da se radi. Nikada nećemo biti u mogućnosti da stvarno volimo sebe dok ne prevaziđemo tu potrebu da mislimo da život nikad nije u pravu."

Pokreće Blogger.