Pravila oblačenja prema bontonu: Boju odjeće uskladite s vremenom, afinitetima i raspoloženjem

Riječ bonton je francuskog porijekla i predstavlja "pravila lijepog ponašanja u društvu", i predstavlja neku normu koju bi svi trebali pratiti. Ovo su neka od glavnih pravila oblačenja iz knjige bontona: 


Umijeće pravilnog ponašanja je minimum koji možemo učiniti za sebe i svoju okolinu. Bonton treba da postane dio naše ličnosti; tek tada ćemo biti sigurni da ćemo na svakom mjestu i u svakoj prilici znati kako treba da se ponašamo, i samim tim se osjećati bolje. 

Njega tijela treba da predstavlja jednu od elementarnih briga svakog kulturnog čovjeka. Najosnovniji propisi o lijepom ponašanju počinju sa ličnom higijenom. Ne treba se sređivati samo za izlazak na ulicu ili odlazak u društvo, a kod kuće biti zapušten. 



Čak i kada smo sasvim sami treba da primjenimo osnovne higijenske navike. Boju odjeće treba usklađivati sa vremenom, našim afinitetima i raspoloženjem. Ukoliko nismo sigurni u pravi izbor boja, bolje je držati se jednobojnih tonova i time dobiti na eleganciji. 

Odjeća može mnogo toga da otkrije ili da sakrije i to saznanje treba primjenjivati u svakom trenutku; ukoliko imamo mjeru i ukus u oblačenju, naša pojava će prijati i najistančanijem oku, a i sami ćemo se osjećati prijatno." Godine nisu ograničavajući faktor kada je odjevanje u pitanju, ali ipak treba imati na umu da ista odjeća ne može isto da nam stoji u različitoj starosnoj dobi. 



Odijelo predstavlja dio čovjekove ličnosti i treba voditi računa o tome šta pristaje našoj građi i izgledu uopšte. Pripadnice ljepšeg pola ne treba da zaborave na modne detalje kao što su marame, rukavice, nakit, lijepe čarape... Oni često mogu da utiču da se žena osjeća bolje i sigurnije. 

Bonton smatra da je nošenje bijelih kratkih čarapa ogledalo lošeg ukusa, te vam se preporučuje da ih izbjegavate – osim ukoliko nije riječ o sportskim bijelim čarapama koje ćete obuti uz patike i trenerku.

Pokreće Blogger.