Mnoge žene nisu razvedene jer im nešto fali - Već zato što su shvatile da zaslužuju bolje

Mnogi ljudi osuđuju žene koje su razvedene smatrajući da im nešto nedostaje. Ali mnogi stručnjaci se ne slažu sa tim već misle baš suprotno od toga.


U Švedskoj se žene šale: "Što bolje radite, prije ćete se razvesti." I ispada da je zaista tako jer naučnici su otkrili da je za ženu cijena uspjeha vrlo visoka: napredovanje u karijeri uveliko povećava vjerovatnoću razvoda. Ali izgleda da to nije slučaj sa muškarcima. Zašto?

Danas je muškarcima često intrigantno hodati sa ženom na visokom položaju na poslu. U početku je pokušavaju podržati na svaki mogući način, brinu se za njene uspjehe i neuspjehe. Ali kako vrijeme prolazi, suočeni su sa stvarnošću koju ne mogu lako probaviti



Uspješne žene su teže za brak jer imaju svoje standarde i Međutim, razvod nije uvijek loša stvar. Molly Malm, pravnica iz Lexlyja, ističe da je visoka stopa razvoda u Švedskoj (u odnosu na ostatak EU) posljedica rodne ravnopravnosti, kojoj teže Šveđani. 

"Razvod nije uvijek kraj svijeta", kaže Malm, napominjući da se u Skandinaviji sada smatra normalnim vjenčati se nekoliko puta ili imati nekoliko dugoročnih veza tokom života. Društvo je tolerantnije prema razvodu, što je vjerovatno dobro", rekla je. 



Ako je žena udata za muškarca koji ne podržava njezin uspjeh na poslu, razvod joj omogućava da napreduje na polju karijere bez da je neko sputava. Čitav život s jednim partnerom nije uvijek idealno rješenje jer kako vrijeme prolazi partneri mogu shvatiti da nisu kompatibilni.

U tom slučaju razvod je bolja opcija nego živjeti u zajednici u kojoj vam nije lijepo. Velika je greška što društvo osuđuje razvedene žene i smatraju ih "robom sa greškom" dok su to zapravo hrabre žene koje su svjesne da zaslužuju više i odlučile su se boriti za bolju budućnost.

Pokreće Blogger.