Ljutnjom kažnjavate sebe zbog tuđe gluposti - Najveće mudrosti Atonskih monaha

Atonske starješine su grupa monaha koji žive u 12 manastira na svetoj Gori Atonskoj u Grčkoj. U ćelije starješina možete ući tek nakon posebnog blagoslova, što se ne dobija lako. 


Postoje mnoge legende o atonskim starješinama koje žive u manastirima, na svetoj Gori Atonskoj u Grčkoj. Mnogi ih smatraju čarobnjacima, ali sebe nazivaju ljudima koji čuvaju i shvaćaju mudrost. Prikupili smo nekoliko izvanrednih izreka Atonskih monaha: 

Mudrost 1: Ljutnja može biti kreativna sila: Na primjer, monah Pajsije Svjatorec rekao je da ljudi najčešće koriste bijes kao destruktivnu silu. Pod njegovim utjecajem često govorimo uvredljive riječi i počinimo nepromišljene postupke. Ali bijes može biti i kreativna snaga. 



Na primjer, bijes pomaže osobi koja je krhka i slaba da postane jača i hrabrija. Sve zavisi kako kontrolišete emocije, Mudrost 2: Ne dopustite da bijes pušta korijene: Pajsije Svjatorec je takođe rekao da morate biti na oprezu i držati svoje osjećaje pod kontrolom. Pazite na svoj duševni mir poput ratnika, ne dopuštajući da vaš bijes uđe unutra. 

„Pazite na sebe i kontrolišite svoj bijes da se strast ne ukorijeni u vama. Mudrost 3: Više ljubavi, manje ljutnje. Umjesto da se žalite na nekoga, počnite drugima pričati dobre stvari o toj osobi, a kad se ukaže prilika, razgovarajte s tom osobom iskreno i otvoreno. 



Tada će sukob nestati i svijet će imati više ljubavi, a ne ljutnje. Mudrost 4: Usmjerite bijes na vlastiti bijes. Sofronije Saharov savjetovao je: umjesto da bijes i ljutnju usmjerite na drugu osobu, razmislite o negativnoj sili koja je izazvala ovaj bijes u vama i usmjerite svoj bijes na nju. Vidjećete da brzo nestaje. 

Mudrost 5: Ljutnja pati većinu vas samih. Starješina Arseny uvjeravao je da osoba rijetko želi nauditi drugome namjerno. Najčešće se ili brani ili postaje „slijepi instrument duha zlobe“. Osoba često ne zna šta radi. Shvaćanje ove činjenice jedan je od najjednostavnijih načina da se nosite sa vlastitom iritacijom i agresijom. 

Ako dopustite da vas prevladaju bijes i ljutnja, tada ćete vi biti prvi koji će patiti od njihovog razornog djelovanja. Zbog toga je starješina Arseny bijes nazvao dobrovoljnom kaznom samog sebe zbog nepromišljenih postupaka drugih ljudi. "Ljutiti se i biti razdražljivi nije ništa drugo nego kazniti se zbog tuđe gluposti", rekao je.

Pokreće Blogger.