Sudbina ne otvara jedna vrata ako nije prethodno zalupila druga - 17 citata Viktor Huga

Viktor Hugo je volio literaturu i svojim genijalnim djelima je fascinirao čitatelje i ljude njegove ere. 


Pored fascinantnih zapleta, živopisnih junaka, francuski genijalac u svojim romanima mnogo govori o prirodi dobra i zla, ljubavi i mržnje, života i smrti. U njegovim knjigama možete pronaći odgovore na mnoga pitanja, jer njegove misli ni danas nisu izgubile na značaju. 

To možete i sami vidjeti kroz sledeće citate: 1. Najveća sreća u životu je samopouzdanje da smo voljeni, voljeni jer smo takvi kakvi jesmo ili uprkos činjenici što smo takvi kakvi jesmo. 2. Sudbina nikada ne otvara jedna vrata, a da prethodno nije zalupila druga. 



3. Najveća nejednakost u braku je nejednakost duša. 4. Niko ne prati postupke drugih ljudi tako ljubomorno kao oni kojih se te radnje najmanje tiču. 5. Umrijeti nije ništa; strašno je ne živjeti. 6. Raj bogatih stvoren je od pakla siromašnih. 

7. U nevolji se ne smije podleći panici, nevolji se mora gledati ravno u lice; to je dužnost svakog čovjeka, osim ako nije budala. 8. Dijamanti se ne tope u blatu. 9. Možete biti ravnodušni prema neprijateljskim udarcima nožem, ali ubod voljene osobe je najbolniji. 



10. Četrdeset je starost mladosti, pedeset je mladost starosti. 11. Pogriješi, padni, zgriješi, ali budi pravedan. 12. Uopšte nije teško biti ljubazan, teško je biti pravedan. 13. Ako osoba može reći šta je ljubav, onda nikoga nije voljela. 

14. Prvi znak istinske ljubavi kod muškaraca je plahost, kod žena hrabrost. 15. Svaka osoba ima tri lika: Onaj koji joj se pripisuje, onaj koji sebi pripisuje i onaj koji je u stvarnosti. 16. Ljubav ne poznaje sredinu - ona ili uništava ili spašava. 17. Život lišen nježnosti i ljubavi nije ništa drugo nego neživi mehanizam vrištanja i škripanja.

Pokreće Blogger.