Sposobnost popuštanja u svađi je odraz dostojanstva i inteligencije: Genijalni savjeti uspješnih ljudi

Ponekad u želji da nešto dokažemo drugoj osobi ne možemo stati. Tako žestoko poričemo drugo mišljenje pa stvaramo sukob, negativnost pa možda čak i mržnju među sagovornicima.


Ali u ovoj priči i dalje neće biti pobjednika, već samo dva poražena... Svaki spor je prije svega manifestacija netrpeljivosti. Uostalom, ako razumno prosuđujete, mnogo je važnije održavati dobre odnose s osobom nego joj po svaku cijenu dokazivati da ste u pravu. 

O tim negativnim emocijama govorio je John Krestyankin. U pravoslavlju se vjeruje da želja da se potisne volja druge osobe ili želja da sagovornika navedemo na drugačije razmišljanje je manifestacija nepoštovanja prema njemu, ali i sebi, što ne koristi nijednom od njih. 



A sposobnost popuštanja je manifestacija dostojanstva, inteligencije i poštovanja druge osobe. Zapamtite, u djetinjstvu su nam govorili: "Šuti, ne svađaj se, budi pametniji." Glavna sposobnost mudrosti je u sposobnosti da se na vrijeme šuti. 

To se odnosi i na lične odnose i na odnose sa kolegama, komšijama, prolaznicima. Nedostatak odgovora na nečije agresivno mišljenje ili riječi je garancija da se negativne emocije neće povećati, već će splasnuti. Šutnja u ovoj situaciji nije znak slabosti. 



Suprotno tome, to je manifestacija snage i mudrosti. Drugi razlog zašto ne biste trebali težiti pobjedi u svađi je prilika da čujete drugačije gledište. Napokon, nismo uvijek u pravu, čak i ako smo u to sigurni. Ali vrijedi pokušati čuti drugu osobu jer će se stupanj rasprave uveliko smanjiti. 

Irina Khakamada, na primjer, savjetuje da se u sporovima koristi sljedeća fraza: „Ovo je zanimljiva misao, mislim da ste u pravu. Ali ja imam drugu ideju ... ”Tada vaš protivnik takođe neće htjeti nastaviti besmislenu raspravu. 

Akademik Dmitrij Lihačov rekao je: „Ako od samog početka spor vodite uljudno i smireno, bez arogancije, tada sebi osiguravate dostojanstveno mirno povlačenje. U sporu nema ništa ljepše nego djelovati smireno. Na ovaj način postižete poštovanje okoline."

Pokreće Blogger.