Lice loših osoba obično postaje iskrivljeno i ružno - Životne mudrosti Dmitrija Lihačova

Citati Dmitrija Lihačova donose dašak moralnosti i tradicionalizma kojem bi se trebali vratiti.


"Radi dostojanstva života, čovjek mora moći odbiti i mala i velika zadovoljstva." „Pohlepa je zaborav vlastitog dostojanstva, to je pokušaj stavljanja nečijih materijalnih interesa iznad sebe, to je mentalna mlitavost, jeziva orijentacija uma, mentalna glupost...

To je sažaljenje, loš pogled na svijet, gorčina prema sebi i drugima, zaborav drugarstva. Pohlepa u osobi nije ni smiješna, već ponižavajuća. Zavist se razvija prije svega tamo gdje ste sami sebi nepoznati. Tamo gdje se ne razlikujete od drugih.



Ako ste ljubomorni, niste sebe našli." „Voljeti svoju porodicu, svoje utiske iz djetinjstva, svoj dom, svoju školu, svoje selo, svoj grad, svoju zemlju, svoju kulturu i jezik je apsolutno neophodna stvar za moralno razvijanje osobe. " "Inteligencija nije samo u znanju, već i u sposobnosti razumijevanja drugog čovjeka.

Inteligencija je sposobnosti da se s poštovanjem prepirete, da se ponašate skromno za stolom, zaštitite prirodu, ne smetate drugima oko sebe... Inteligencija je sposobnost razumijevanja, opažanja, tolerancije prema svijetu i prema ljudima. 



Inteligencija se mora razvijati u sebi, trenirati mentalnu snagu, baš kao što se trenira fizička snaga. A trening je moguć i potreban u bilo kojim uslovima." "Ljubaznost i dobrota čine osobu, ne samo fizički zdravom, već i lijepom. Dok lice osobe, iskrivljeno bijesom, postaje ružno."

Pokreće Blogger.