Što više ugađate partneru - On se sve više udaljava: Ljubavni savjeti psihologa

Što se osoba više trudi ugađati svom partneru u braku, to sve više kvari taj brak tvrdi psiholog.


Možda mislite da je to paradoks, ali psiholog Pavel Zygmantovich objašnjava zašto se suština braka svodi na stalne paradokse. "Dvije moje omiljene teze o braku takođe imaju paradoksalnu vezu. Govorim o tezama "stvorite sigurno i hranjivo okruženje u vezi" i "ne pristajte na vezu koja vam ne odgovara." 

Ljudi kad ih čuju obično ne shvate šta je poenta tih teza. Ako stvarate sigurno i hranjivo okruženje, tada u svemu se trudite ugoditi svom supružniku, zar ne? Budite mu podrška u bilo kojoj situaciji. S druge strane, ako ne pristanete na vezu koja vam se ne sviđa, tada morate odbiti bilo kakvo udovoljavanje hirovima svog partnera. 



Ispada da se ove dvije teze ne mogu kombinovati? Naravno da mogu. Imajte na umu da se brak gradi na paradoksima. Mnogi stvaraju sigurno okruženje za razvoj braka, trudeći se da supružniku bude što ugodnije. Odmah da vam kažem - neće vama biti ugodno ako to radite. 

Ni sam ne razumijem kako to funkcioniše. Međutim, siguran sam - što ugodnija osoba želi postati, ovaj drugi više bježi od nje. Što se osoba više želi svidjeti supružniku, to se on brže udaljava od nje. Takva ponašanja čak vode i do razvoda. 



Morate potražiti ravnotežu - između pogodnosti za partnera i pogodnosti za sebe. Između stvaranja sigurnog, hranjivog okruženja i podržavanja odnosa koji vam oboma odgovaraju. Možda sad zvuči komplikovano ali s vremenom se pojavljuju vještine, razvijaju se učinkovite strategije - i sve postaje bolje. 

Dakle - nemojte se zadovoljiti vezom koja vam ne odgovara i nemojte se truditi što više da ugodite partneru. To možda nije lako, ali rezultat je impresivan - sretan brak.

Pokreće Blogger.