Ako ste vi dobili dijete sa 25 - Ne znači da svi moraju tako: Pitanja koja se ne postavljaju parovima

Svaki par ima pravo da se vjenča kada hoće i isplanira proširenje porodice kada to njima odgovara.


Neki od najnekulturnijih pitanja koje ne bi trebali postavljati parovima jeste: Kad ćete se vjenčati/Zašto se niste već vjenčali, Kad ćete imati djecu/Zašto ih već nemate, Koliko ćete djece imati/Zašto nećete više. Oko 50 miliona parova širom svijeta bori se sa problemom plodnosti i mogućnošću za potomstvo.

Niko nema pravo da zabada nos u tuđu privatnost. Ako ste vi rodili sa 25 ne znači da svi moraju:  Vrijeme je da svi shvate da dijete dolazi onda kada su partneri spremni za to, a ne kada im društvo kaže. Iako možda mislite dobro, ali pitajući nekoga kada će imati djecu može rezultirati time da ih povrijedite.



Prije nego što se odluče na djecu, partneri žele obezbijediti neke uslove koji će im poslužiti kao dobar oslonac: finansijski status, zdravlje, karijera i tome slično. Svako će znati kada je pravi trenutak za to.   Nema potrebe da ih vi upozoravete o njihovom biološkom satu.

Ne podsjećajte ženu na njen biološki sat, ona ga je itekako svjesna! Neki ljudi ne žele djecu i to je ok: Isto kao što je normalno da imate djecu, isto tako bi trebalo biti normalizovano kada neko ne želi da ima djecu. Nemojte pitati parove koji ne žele dijete zašto to ne žele.



Nemojte da bacate na njih osjećaj krivice izjavama ''zažalićete zbog ovoga kasnije''. Kako vi imate mišljenje za sve, tako i oni imaju svoje stavove vezano za to i vi to morate poštovati. Vi ne znate šta neko prolazi, zato budite ljubazni, uvijek: 

Dakle, pitati nekoga kada će imati dijete, nikada nije primjereno. Par možda ima probleme u vezi, probleme sa plodnošću, možda se bore sa bolom nakon pobačaja ili ne žele da imaju djecu iz svojih ličnih razloga. Vi nikada ne znate sa čime se neko bori iza zatvorenih vrata i zato budite puni razumijevanja za nečije razloge, poštujte tuđu ljubaznost i budite ljubazni, uvijek.

Pokreće Blogger.