Sreća i uspjeh dolaze kad vam postane bitnije šta vi mislite o sebi - Nego šta drugi misle

Živimo u svijetu u kojem se ljudi obožavaju podrugivati onima koje žele postići nešto više. Društvo hrani naše strahove i sumnje više nego što hrani hrabrost i samopouzdanje. 


Odrastala sam u siromaštvu. Oduvijek sam bila veliki sanjar, zamislila bih da imam veliku porodicu u predivnoj prigradskoj zajednici dok radim svoj posao iz snova kao voditelj talk show-a ili radio ličnost. Još se sjećam riječi „ne možeš to učiniti“, „nisi sposobna“, ili najpasivniji nivo uvreda „Oh srećno“ nakon čega slijedi podrugljiv osmijeh. 

Svijet u kojem živimo uspijeva u ponižavanju drugih jer im to dopuštamo. Dopuštamo ljubomori i ogorčenosti da nadvladaju našu istinsku sposobnost da uspijemo. Da stvar bude oš gora, dopuštamo da nas kritike vršnjaka odvraćaju od ostvarenja naših snova.



Naša samovrijednost postaje vezana za mišljenja, a ne za ono što stvarno jeste. Kad sam završila fakultet, tražila sam nadu bilo gdje. U ljudima, mjestima, knjigama, muzici, filmovima i na kraju vidovnjcima. U ovom sam trenutku počela shvatati da je najveći problem bio u meni. 

Tražila sam spas od vanjskih uticaja, a ne od sebe. Shvatila sam da ako se uvijek oslanjam na sve ostale, uvijek ću biti razočarana. Savršen svijet možda ne postoji, ali moje srce žudi za istinskom podrškom. Došla sam do saznanja da svaki čovjek na ovoj planeti žudi za istim. 



Kao zavisnik o googlu, tražila sam načine na koje bih mogla postati imuna na samosabotirajuće misli i kritike. Naišla sam na savjet psihologa koji je rekao da je važno napisati listu ciljeva i voditi se tom listom. Uzbuđeno sam započela sa listom svega što sam željela ostvariti u svom životu. 

Malo po malo primijetila sam da me više toliko ne pogađa i ne zanima šta drugi misle o meni i mojim postupcima. Više sam se fokusirala na vlastiti uspjeh i ciljeve. Život mi se počeo mijenjati i odjednom mi je vizija postala stvarnost. Sprijateljila sam se sa svojim kritikama, i one su sad bile na mojoj strani, a ne protiv mene. 

Navijala sam za samu sebe. Nisam čekala da drugi podrže moju viziju. Podsjetite se da ste vrijedni i da možete postići baš sve što želite. Počela sam svaki dan ponavaljati sebi da sve mogu, da ne postoje granice, da nema toga što ne mogu postići. 

Prestala sam da odlažem stvari jer to ubija snove. Ne dopustite da vam ugine san, pogotovo ne zbog ostalih, radite na tome. Stvorite male korake i male akcije, ali postavite ciljeve. Kad odustajanje postane  opcija uvijek se sjetite šta vas pokreće. 

Pokreće Blogger.