Osoba koja vas povrijedi zapravo ima kontrolu nad vama: Genijalni savjeti kako mentalno ojačati

Čovjek koji je dovoljno sazrio mora da shvati da je on sam kriv kad ga neko drugi povrijedi ili ponizi.


Svaka osoba koja vas je uvrijedila, ponizila ili probudila negativnu emociju u vama je zapravo osoba kojoj ste dozvolili da ima kontrolu nad vama. Drugim riječima, ako nas neko naljuti ili povrijedi, to je isključivo zato što mu to mi dopuštamo. 

U takvim slučajevima odgovornost za ono što osjećamo prebacujemo na druge ljude, umjesto da shvatimo da je problem u nama - mi smo dozvolili da nas ta osoba povrijedi. I tada pokrećemo začarani krug gdje se iskaljujemo na druge ljude jer smo dozvolili jednoj osobi da nas povrijedi. 



Da nismo dopustili toj osobi da nas povrijedi ne bi smo ispaštali ni mi, ni oni na koje se iskaljujemo. Kako spriječiti da drugi upravljaju našim emocijama? Jednostavno je. Recite ovako: "Ova osoba želi da upravlja mojim osjećajima i ja joj to ne dozvoljavam. 

Njihove uvrede nek idu na njihov obraz, moj će ostati čist." Odluka ostaje na vama: prihvatite ogorčenje i bijes ili se slatko nasmiješite i odbijte. Ako odaberete ovo drugo vi ćete biti pobjednik a sagovornika ćete razbjesniti. Za svoje emocije ste isključivo krivi vi sami.



Svoju reakciju možemo i moramo kontrolisati. Odgovornost je zastrašujuća i zahtijeva zrelost, ali omogućava nam da budemo gospodari vlastitog života. Prihvatanje vlastitih emocija i odgovornosti za iste su sloboda i snaga koja nam tako nedostaje. To je ključ harmonije i spokoja.

Pokreće Blogger.