Iza lijepo vaspitanog muškarca stoji mudra majka: Savjeti za mame koje odgajaju dječake

Roditelji koji imaju sinove vrlo dobro znaju da ponekad nije tako lako s njima izaći na kraj. Međutim, naoružani promišljenim metodama odgoja, od njih možete vrlo lako napraviti divne muškarce. 


1. Kontrolišite njihovu agresiju: Ako se vaš sin ponaša previše bezobrazno prema drugoj djeci to može dovesti do činjenice da se druga djeca neće igrati s njim i neće imati društvo. Zato ga pokušajte naučiti empatiji prema drugima i osnovnim principima pravilne igre. 

Nikada ne smije zaboraviti da i drugi mogu biti povrijeđeni. 2. Ne smirujte ga ako se ponaša "previše aktivno": Djeca su puna energije i svako dijete ispoljava tu energiju na svoj jedinstven način. Pustite ga da uživa u svojoj živosti, ne uskraćujte mu to. 



3. Naučite ga da bude pristojan prema drugoj djeci i odraslima: Pokušajte dijete usmjeriti u pozitivnijem smjeru. Bez obzira na to šta se dogodi, vi kao roditelji nikada ne biste trebali odgovoriti na agresivno i bezobrazno ponašanje djeteta vlastitom agresijom. 

Pokažite kako se to može izvesti na ljepši način i dijete će to upamtiti. 4. Potaknite dobrotu u njemu: Smatra se da su dječaci po svojoj prirodi bezobrazni i drčni, ali zapravo je to uglavnom posljedica toksične muškosti koja prevladava u modernom društvu. 



Dječaci (i muškarci u koje će jednog dana odrasti) takođe mogu biti ljubazni i empatični prema drugima, a njihovi roditelji ih mogu tome naučiti. 5. Ne kritikujte ga zbog stvari koje su svojstvene djeci: Ako imate malu djecu, nikako ih ne možete natjerati da uvijek budu savršeno čista. 

Dok se igraju vani, i dalje će zaprljati odjeću, obuću, igračke i sebe. Jedini način da pronađete unutrašnji mir je da se prestanete ljutiti na njih zbog toga. Ne zaboravite da će se prljavština isprati, ali sjećanja na zabavne igre s vršnjacima ostaće im u mislima dugi niz godina.

Pokreće Blogger.