Mihail Labkovski: Previše brižne majke često odgajaju nezadovoljnu djecu

Svaka majka je brižna, ali neke majke pretjeruju u tome i stvaraju više problema nego dobrih ishoda.


Neke žene se dobro udaju, imale su ispunjenu prošlost, veliku ljubav i sreću; ali čim se pojave djeca, sva njihova ljubav i briga prenose se na njih. Muž postaje samo dodatak, izvor materijalne dobrobiti, krava na koju treba paziti dok daje mlijeko. 

Te žene muževima "daju" intimnost dva puta sedmično utorkom i petkom. Za to vrijeme ponekad gledaju televiziju. Ne, oni se ne gnušaju intimnih odnosa, ali mogu i bez njih. Od prvih dana svog života, brižna majka ratoborno odgaja svoje dijete. 



Ovo je briga i odgoj prema sistemima koji su možda potrebni majci, ali nisu potrebni i djetetu. Ne uzimaju se u obzir djetetove želje, potrebe, sposobnosti i sklonosti. Odgoj ide onim putem kojim majka želi da ide. Glavne obrazovne riječi su "mora" i "ne smije". 

U početku, naizgled sve izgleda dobro. Dijete popušta i poslušno ispunjava majčinu volju, svjesno ili nesvjesno pokušavajući izbjeći njenu brigu. Ponekad dijete idealizuje majku, ne primjećujući njen loš uticaj, opravdava represivne mjere, i zatvara oči pred problemima. 



Loš uticaj brižne majke ispoljava se svom snagom kada dijete, ponekad i starije, počne insistirati na nečemu svom. Budući da brižna majka djetetu ne daje volju i izbor, ono ne može zadovoljiti svoje potrebe i tada gubi svoju nezavisnost i postaje isfrustrirano. 

Tada se javlja nezadovoljstvo, a već smo rekli da gotovo sve problemi proizlaze iz činjenice da neka potreba nije zadovoljena. Na nivou svijesti, brižna majka je zabrinuta, ali ono nesvjesno pobjeđuje.

Pokreće Blogger.