Zbog pogrešno odgojenog djeteta mnogi ljudi pate: Psiholozi izdvajaju najveće greške roditelja

Djeca koja nisu bila dovoljno voljena u djetinjstvu se kasnije prepoznaju po svom načinu ponašanja.


Takva djeca se susreću sa velikim problemima u ljubavnim vezama: Oni i u odraslom dobu teže ka onome na šta su navikli – toksičnim ljudima i zavisnim vezama. Mnoga nevoljena djeca na kraju završavaju u nezrelim i nesrećnim brakovima. 

Žene koje nisu voljene u detinjstvu najčešće biraju oženjene muškarce, a muškarci žele da što češće menjaju partnerke, a sve to kako bi sebi dokazali da su vredni ljubavi. A koji su najveći pokazatelji lošeg odgoja? Prvo je zanemarivanje. Djeca žude za pažnjom svojih roditelja čak i kad to ne pokazuju.



Roditeljima se savjetuje da svakodnevno s djetetom provedu dosta vremena.  I to ne samo da sjedite kraj njih već da to vrijeme provedete kvalitetno i u smijeru razvoja svog djeteta. Roditelji ne bi smjeli vrijeme koje su odvojili za svoju djecu provesti ispred televizora ili na mobitelu. 

Druga greška je to što roditelji na djecu mogu prenijeti svoje strahove. Roditelji nehotice izazivaju strahove ili anksioznost kod djece prenoseći na njih svoje fobije vezane uz određene životinje ili mjesta.  Budući da djeca kopiraju roditelje, vaše ekstremne reakcije mogu kod djece izazvati osjećaj straha". 



Takođe, većina roditelja želi najbolje svojoj djeci, ali ponekad izgube perspektivu i misle da najbolje za njih u isto vrijeme znači i najbolje za njihovu djecu. Na primjer kod izbora zanimanja ili sportske aktivnosti, roditelji djecu mogu poticati da izaberu ono što su oni željeli, umjesto da djeci ostave mogućnost da otkriju šta žele.

Pokreće Blogger.