Vaša mržnja vam možda više šteti nego tuđa: Predivan tekst poznatog pisca

Herman Hese je bio njemački pisac, pjesnik i slikar. Dobitnik je Nobelove nagrade za knjiženost, a sva njegova djela su svrstavana među najbolje. 


Zato donosimo neke od njegovih najpamćenijih izreka: Novac nije ništa, moć nije ništa. Mnogi imaju i jedno i drugo, a ipak su nesrećni. Nije sreća biti voljen. Svako voli sebe, ali voljeti drugog, to je sreća! Patnja zadaje bol samo zato što je se bojiš. 

Ona te proganja zato što bježiš od nje. Ne moraš bježati, ne moraš je se bojati. Moraš voljeti. Dakle, voli patnju. Nemoj joj se odupirati, nemoj bježati od nje. Okusi kako je u dubini slatka, predaj joj se i nemoj je primati s mržnjom. Tvoja mržnja je to što ti nanosi bol i ništa drugo. 



Patnja nije patnja, smrt nije smrt, ako ih ti ne učiniš takvima. Nije naš cilj da postanemo kao drugi; potrebno je da se međusobno razlikujemo, da naučimo da vidimo drugačije ljude od sebe i da ih poštujemo zbog toga što su. 

Ljudi koji imaju hrabrost i karakter drugim su ljudima uvek neugodni. Ljubav ne postoji da nas usreći. Ja vjerujem da postoji da bi nam pokazala koliko možemo izdržati. I najnesrećniji život ima svojih sunčanih časova i, pod pjeskom i kamenjem, svoje sitne cvjeti
će sreće. 



Ako nekog mrzimo, onda u njegovom liku mrzimo nešto što je usađeno u nama samima. Ono što nije u nama samima, to nas ne uzbuđuje. Postoji neko zlo među ljudima koje ih sprječava da se udružuju i nagoni ih da između sebe otvaraju ponor. Jedino ljubav može da ih natjera da taj jaz premoste. Zlo koje jedno drugom nanosimo vrijeme briše i srce zaboravlja, ali časovi sreće ostaju – njihov sjaj je u nama.

Pokreće Blogger.