"Ni ljubav ni strast nisu suština stabilnog braka": Bračna terapeutkinja objašnjava

Esther Perel je bračna terapeutkinja dugi niz godina. Njeni savjeti su spasili mnoge poljuljane brakove.


Esther Perel je poznata stručnjakinja za veze koja je radila sa stotinama parova širom svijeta. Nakon savjetovanja bezbroj njih došla je do važnog zaključka. Perel kaže da se uspješna veza u osnovi može svesti na jedan ključni faktor koji nema veze ni sa ljubavlju ni sa strašću, a to je povjerenje. 

"U doba transparentnosti, povjerenje je postalo najvažniji element veze", rekala je terapeutkinja Esther Perel „Povjerenje je naša sposobnost da živimo u idealnoj zajednici. U osnovi, postoji nešto u poverenju što povezuje parove. " 



"Ako moramo sve znati, ako neprestano provjeravamo, trudimo se da budemo na oprezu, tada vjerovatno nikada nećemo ni vjerovati", rekala je Perel. Pored toga, suština svega što čini uspješnu vezu ista je za sve ljude širom svijeta. 

 „Važno je da želimo osjećati da smo važni. Želimo osjetiti da nas cijene, da nas prepoznaju, da nas vide, da je nekome stalo do nas, da neko primjećuje koliko radimo na poslu. Da neko umije zahvaliti ili cijeniti sve što se za njega učini”, rekla je. "Isto je i u kući. Isto je u svakoj vezi. 



Mi smo svi rođeni sa razlogom i moramo znati da smo važni. " - objasnila je Perel. Teškoća leži u činjenici da moramo naučiti balansirati: intimnost i povjerenje moraju se skladno kombinovati s ličnom slobodom i nezavisnošću svakog partnera.

Pokreće Blogger.