Studije pokazuju koje godine su rizične za vaš brak: U 7-oj godini se najčešće dešavaju prevare

Svaki brak ima svoju priču i drugačije funkcionše. Svaki je karakterističan na svoj način i razvija se drugačije. Međutim bez obzira na sve različitosti svi se suočavaju sa istim problemima. 


Opšte prihvaćeno je da je "kriza" nešto negativno, međutim ona samo predstavlja proces prelaska braka na novi nivo razvoja. Partneri se prilagođavaju novonastaloj situaciji i razvijaju novi sistem funkcionisanja. Mnogi ne uspijevaju u tome i razilaze se, dok oni koji uspiju da prevaziđu krizu ulaze u novu fazu razvoja. 

Treba izdvojiti da postoji nekoliko najtežih perioda u svakom bračnom životu. Međutim treba zapamtiti da su ove godine uslovne i da je svaka porodica individualna. Ako znate prepoznati znakove krize, lako ćete shvatiti u kojoj se fazi vaš brak nalazi i sa kakvim se problemima možete suočiti. 



1-2 godina braka. Prvi problemi najčešće počinju već u prvoj godini braka. Tek u prvoj godini braka počinju da pokazuju svoje pravo lice. U ovom periodu bi partneri trebali da podijele svoje odgovornosti prije nego što se odluče na roditeljstvo. Partneri treba da se prilagode jedno drugom te da porade na međusobnoj podršci.

3-5 godine braka. Ovo je period u kome ste se možda već ostvarili kao roditelji, navikli ste se jedno na drugo i ljubav postepeno biva zamjenjena navikom. Ako se muškarac i žena ne trude da održe emocionalni kontakt sve može da propadne. 



Odnos supružnika treba da bude na prvom mjestu. Njihov odnos ne treba da bude ograničen samo na djecu. Sukobi i rasprave mogu biti dobre za podgrijavanje strasti, ali su apsolutno beskorisni u rješavanju problema. 

7 godina braka. Ovo je faza u kojoj se mnogi parovi teško snađu bez pomoći stručnjaka. Tada treba da naučite da ne treba da gomilate pritužbe, već da riješavate probleme na odrastao način. Ovo je period u kome se parovi najčešće suočavaju sa prevarom i razlazom. Kako bi održali intimnost važno je da provodite mnogo vremena zajedno i da radite na ponovnom buđenju strasti. 

10-14 godina braka. Kod većine parova ovaj period braka se podudara sa krizom srednjih godina. Neko je razočaran karijerom, neko preispituju svoje životne vrijednosti, a nekima postaje jasno da to nije život o kakvom su sanjali. 

Mnogi za svoje neuspijehe okrivljuju partnera te traže najlakši način da se izvuku iz problema i razvode se. Pokušajte sa partnerom radite stvari koje su vas prije činile srećnima. Idite na večere, u šetnje i razgovarajte o svemu što vas muči. 

15-19 godina braka. Ovo je period u kome partneri ostaju sami jer su se djeca napustila roditeljski dom. Ovo može da bude ozbiljan test, jer ako se sve u vašem braku svodilo samo na djecu, u ovom periodu možete otkriti da nemate više toliko zajedničkih stvari sa partnerom. Pokušajte da potražite neke nove zajedničke interese.

Pokreće Blogger.