Nekad su žene varale iz nezadovoljstva, a muškarci iz hira - Danas je sve drugačije

Varamo li jer nam nedostaje pažnja ili zato što nam je sve dosadilo? Varamo li svjesno ili nesvjesno? 


S obzirom na to da smo različiti, svako na to gleda drugačije. Prevaru doživljavamo drugačije, u različitim životnim razdobljima i raznim situacijama. To je zato što se mijenjamo i zato što nemamo uvijek jednake prioritete. U većini slučajeva ljudi varaju jer nisu naučeni nositi se sa problemima i vezom koja nije uvijek savršena. 

Koliko parova potraži savjet psihologa ako ne znaju riješiti problem u vezi ili braku? U našoj zemlji gotovo niko. Nevjera je za mnoge muškarce dokaz nepromišljenosti. Za žene, međutim, varanje može biti dokaz promišljenijeg plana kako bi se potrebe zadovoljile. Nekad su varale iz nezadovoljstva, a danas se čini da to rade iz zadovoljstva.



Psihijatar sa sjedišta na Manhattanu, dr. Kenneth Rosenberg kaže: "20% muškaraca vara, ali taj je broj stabilan posljednjih 20-ak godina i ne mijenja se.. Dok je za žene taj broj bio 15%, ali je porastao za 50% u posljednjih 20 godina. " 

Ovaj psihijatar ističe da se žene više upuštaju u afere jer su postale mnogo slobodnije nego što su bile prije. On smatra i da se žene mlađe od 35 dana više osjećaju "spremnije" da uplove u ljubavne afere. Nova istraživanja pokazuju i da su brojni muškarci nezadovoljni svojom pojavom. 



Američki fakultet Chapman analizirao je rezultate u kojima je učestvovalo 100 hiljada muških ispitanika. Pokazalo se da 40 posto muškaraca nije zadovoljno svojim fizičkim izgledom. I to može biti čest uzrok zašto muškarci varaju. 

Nesigurnost udara tačno na njihov ego i zbog toga žele da se dokazuju sami sebi. Afera sa drugim ženama im može stvoriti veći osjećaj poželjnosti i to će im privremeno imponovati. Pogotovo ako ih kod kuće žena zadirkuje zbog "lošeg" izgleda - on će tražiti komplikomente kod drugih žena.

Osobi koja istinski voli i cijeni partnera, prevara će biti posljednja opcija. Prevariti je puno lakše nego ostati vijeran čovjek, ali posljedice su mnogo komplikovanije i nisu potrebne nikome ko želi čistu savjest. Takođe je važno spomenuti da oni koji su skloniji prevari manje vole i cijene sebe. Partner nije ovdje da krpa naše rupe, već da bude dopuna naše emotivne, društvene i svake druge stabilnosti.

Pokreće Blogger.