Najbitnija osoba je ona koja nam treba kada smo slomljeni iznutra: Velika lekcija o prijateljstvu

Najbitnija je ona osoba kojoj se prvoj obratimo kada smo slomljeni, povrijeđeni ili tužni. Bilo da je roditelj, prijatelj, muž, žena, sestra ili brat - to je najbitnija osoba u vašem životu.


Čovjek treba čovjeka, da popije s njim gorku kafu, da ostane s njim u mrklim noćima kad su teška vremena i kada nisu dani najsjajniji. Treba nam iskren prijatelj da se zanima za naše zdravlje. Da se družimo češće, da pronalazimo više lijepih tema za razgovor nego izgovora da se ne vidimo.

Čovjek treba čovjeka da mu se tek tako nasmiješi, da mu srce postane toplije, da se ne brine. Čovjeku treba prijatelj da ga nazove, da mu čuje glas. Da osjeti da nije sam na ovom svijetu. Da osjeti da ovo nije neki san. Imati pravog prijatelja je bogatstvo. 



Imati nekog koga ne nervira šmrcanje od tvog plača. Nekoga ko donosi sreću u tvoj život, a ne zavist ili bol. Nekoga kome ćemo olakšati svoju dušu. To nam je neophodno, poput hrane. Život je kratak, vjerovali vi to ili ne, a mi sa svakom godinom sve više negdje žurimo. Ne stajemo.

Trudimo se da sve iznesemo sami na svojim leđima i na svojoj duši. Ali ta vaša duša je mala. To je jedna dušica koja može da prepukne od te vaše boli koja se nakuplja. Zato nam treba prijatelj. Onaj koji će se rasplakati na naše tužne priče, a ne naslađivati.



Treba da izgradimo prijateljstvo u sebi. Da pokažemo ljudima da možemo biti sjajni prijatelji i da očekujemo isto to zauzvrat. Ne bježite od ljudi, bježite ljudima. Učite jedni druge kao se voli i kako se grade prijateljstva - samo ćete tako zaraditi prijatelja za sva vremena i imati nekoga za cijeli život.

Pokreće Blogger.