Zbog loših roditelja imamo generacije problematične djece: Usvojite 6 odlika izvrsnog roditelja

Kao roditelj, morate stvoriti dobro okruženje koje potiče vaše dijete da se razvija u pravom smjeru, podučava ga da su poteškoće normalan dio života - i da će dobiti ono što želi tako što će se potruditi. 


Ovo su odlike izvrsnog roditelja: 1.Uče ih vrijednosti uloženog vremena. Morate uložiti praksu u sve što želite naučiti, ali djeca to ne razumiju. Kad nešto ne dobiju što su željeli ne dopustite da histerišu. Umjesto toga, naučite ih da neke stvari zahtijevaju praksu i da ulaganjem vremena u neku stvar mogu postati bolji i dobiti više. 

A kad vaše dijete vidi da postaje bolje, pomaže mu da dobije samopouzdanje. 2. Uče ih rješavanju problema. Učenje rješavanja problema, daje im samopouzdanje da mogu postići sve i savladati izazove svojim umom. To možda nije uvijek tako. Međutim, um je neizmjerno moćan alat kad se u njega usadi dovoljno vjerovanja. 



To je razlog zašto je to jednostavno jedna od najvažnijih stvari koje dijete možete naučiti i sjajan način da im se pomogne u njegovanju samopouzdanja. 3. Potiču radoznalost. Razlog zašto ovo igra ulogu u izgradnji djetetovog samopouzdanja je taj što potiče samorazvoj i uči ih da postoje stvari koje ne zna - ali o njima može naučiti. 

4. Stavljaju pred njih izazove. Roditelji koji odgajaju samouvjerenu djecu ne boje se izazivati svoje dijete jer znaju da se dijete tako može razvijati. Kad nas gurnu preko naših granica, možemo se proširiti i postati nešto više, nešto „bolje“ nego što smo bili prije. 



5. Uče ih da neuspjeh shvate kao nešto iz čega mogu učiti i razvijati se. Jedan od najvažnijih principa samopouzdanja je promjena načina na koji vaše dijete gleda na neuspjeh. Roditelji koji podižu samouvjerenu djecu znaju koliko je važno voditi svoje dijete kroz neuspjeh pokazujući im da je to neprocjenjiva prilika za rast, a ne znak njihove neadekvatnosti. 

6. Uče ih kako da se osjećaju ugodno sa svojim emocijama. Što se tiče samopouzdanja, ono je ključno jer ravno udara u srž onoga što uzrokuje gubitak samopouzdanja: emocija poput straha, bijesa, frustracije, zavisti, ljubomore, sumnje u sebe i razočarenja. Čovjek može napraviti ogromnu promjenu u nečijem životu. A još snažniju ako je u pitanju dijete koje se razvija.

Pokreće Blogger.