Mnoga djeca zamrze majku zbog pogrešnog pristupa: Pet ključnih osobina dobre majke

Neke majke ne ostvare nikakav odnos sa djetetom zahvaljujući svojim "načinom vaspitanja" dok postoje one "kul" mame koje znaju kako se postaje djetetov prijatelj. Ovo su osobine kul mame: 


1. Dopuštate greške: Vi želite da vaša djeca sama shvate šta je najbolje za njih i dopuštate im da naprave greške jer će tako odrasti u snažnog i kvalitetnog čovjeka. Kul mame znaju da ne mogu živjeti život umjesto svog djeteta pa to ni ne pokušavaju, ali uvijek su tu kada djeca naprave grešku, spremne da utješe. 

2. Pribranost u ključnim trenucima: Svi katkada izgube kontrolu, ali žene koje znaju kako vladati svojim emocijama prije negoli se zanesu, u bijesu ili nervozi, imaju predispoziciju biti odlične majke. Kako biste trenirali svoju smirenost, razmislite o tome što vas izbacuje iz takta.



Smislite način koji će vam pomoći da smanjite stres u takvoj situaciji. Vjerovali ili ne, djeca pamte vaše ispade i frustracije. 3. Uvijek je spremna da pomogne: Prave majke su dale djetetu do znanja da će mu uvijek pomoći, čak i kada napravi neki problem on zna da je majka tu da mu pomogne. 

Iako se možda ne slažete s tim što žele ili što su napravili, vi ih saslušate, bez drame i osuđivanja pa onda iskreno iznesete svoje mišljenje, bez pokušaja da utičete na njih. 4. Razigrani stav: Trebali biste odgajati svoje dijete zabavljajući se i uživajući, i tako pokazati djeci kako se sve može raditi sa osmjehom. 



5. Najbolji prijatelj: Djeca uvijek s vama razgovaraju o svemu što se događa u njihovu životu i povjeravaju vam se. Znate se prilagoditi i u pravom trenutku pokazati svoju prijateljsku stranu, ali kada situacija to zatraži od vas, nježno namećete disciplinu koja im je potrebna. Upravo je ovaj balans prijateljskog i majčinskog odnosa razlog zbog kojeg ste tako uspješni u ulozi roditelja.

Pokreće Blogger.