Genijalni savjeti biznismena: "Ne čekajte bolja vremena, loša vremena su još bolja"

Konosuke Matsushita je japanski biznismen, osnivač kompanije Matsushita Electric, poznate po svojoj potrošačkoj elektronici pod brendovima Panasonic itd.


Evo nekih principa koje je ovaj izvanredni vođa slijedio: Radite ono što je pametno i vaše će poslovanje cvjetati: Stvarate dobre proizvode - i ostvarujete razuman profit. U jednostavnoj situaciji to su sasvim normalne radnje, sve dok radite nešto korisno vaše će poslovanje biti uspješno. 

Na putu do cilja ne zaustavljajte se na pola puta. Ako se odreknete svog cilja prije nego što ga postignete, što ćete onda postići? Dobra vremena su sada. Možemo biti zahvalni kad posao dobro posluje, ali kad započne recesija, često zalazimo dublje u suštinu stvari koje u dobra vremena nismo uzeli u obzir. 



Recesija često nudi velike mogućnosti za dizajn. Puno pomaže misliti da su dobra vremena dobra, a loša čak i bolja. Neuspjeh stvara mogućnosti za novi uspjeh. Svako ima pravo da uživa u uspjehu. Ali uspjeh može otupiti čovjeka i dovesti do povećanog samopoštovanja. 

Neuspjeh, s druge strane, može stvoriti mogućnosti za novi uspjeh, ako ste, naravno, svjesni prošlih grešaka i trudićete se da ih ne ponovite. Usvojite dobre navike. Navike su skup pravila koja možete steći s naporom. Najbrži način za razvijanje dobrih navika je promatranje osobe koja ih već ima. 



Da biste obogatili svoj život, morate steći navike koje će poboljšati vaše sposobnosti i pomoći vašem razvoju. Ljudi imaju tendenciju da pronalaze više razloga zašto nešto ne bi trebali raditi, nego zašto bi. Da nije bilo rizika ne bi bilo ni uspješnih ljudi.

Pokreće Blogger.