Zašto sve više mladih cura izgledaju kao babe: 10 savjeta stručnjaka za mladolik izgled

Izgledate li starije nego što jeste? Osim genetike, postoje mnogi faktori koji utiču na vaš fizički izgled. Neke pogrešne navike itekako doprinose tome da izgledate starije nego što jeste, kažu stručnjaci.


1. Dijeta s malo masti. Za lice bez bora ključno je konzumirati omega-3 masne kiseline koje pomažu održavanju kože glatkom i lijepom. Dijeta s malo masti oduzima nam ovu komponentu, uzrokujući prerano starenje kože. 2. Pijuckanje kroz slamku. 

Kada ispijate piće kroz slamku, morate skupiti usne što može dovesti do stvaranja linija i bora oko usta. Isto se odnosi i na pušenje. 3. Spavanje na jednoj strani. Spavanje na boku, s licem uguranim u jastuk, uzrokuje i povećava bore na obrazima i bradi. Stručnjaci kažu da je spavanje na leđima najbolji položaj za spavanje i mlad, svjež i odmoran izgled. 



4. Loše držanje tijela. Loše držanje krivi kičmu, a kao rezultat toga mišići i kosti postaju napeti. Ta oštećenja rezultiraju bolom i umorom te često mogu uzrokovati trajni deformitet. 5. Korištenje kreme za zaštitu od sunca samo na odmoru. Prevelika izloženost UV zrakama glavni je uzrok preranog starenja kože. 

Da biste se zaštitili od sunčevih oštrih uticaja, važno je nositi svoju kremu sa SPF faktorom čak i kad je oblačno, jer oblaci blokiraju samo 20% UV zraka. 6. Zimi pregrijavate prostorije u kojima boravite. Prekomjerna upotreba umjetnog grijanja čini vazduh u zatvorenom prostoru vrlo suvim.



Vaša koža i kosa sa tim postaju suvi, a kao rezultat toga dobijate više bora. Pokušajte održati temperaturu nižom u vašoj kući. 7. Ne konzumirate šećer. Svi znamo da je šećer loš za nas, ali isto tako je i stres, a ponekad se morate počastiti slatkišima ako vas to usrećuje. 

8. Gledate previše televizije. Stručnjaci preporučuju da ako ste na kauču predugo ili sjedite za svojim radnim stolom, ustajete svakih pola sata i malo prohodate. 9. Nedostatak sna. Odrasli trebaju najmanje 7 sati sna svake noći. Ako nedovoljno spavate, ne samo da postajete umorni, već se to loše odražava i na vaš izgled.

Stručnjaci preporučuju odlazak u krevet ranije ako osjetite manjak energije, mentalnu sporost ili debljanje. 10. Stres zbog loše organizacije. Nekoliko istraživanja pokazalo je da hronični stres uzrokuje ozbiljnu štetu ćelijama, što može ubrzati proces starenja. Nemojte se zamarati, zaboravite izreku „ostavi za sutra ono što možeš uraditi danas“ i pokušaj sve završiti na vrijeme.

Pokreće Blogger.