"Smisao života nije sreća, već lični rast" - Poučan tekst na temu zašto postojimo

Šta god da radimo i gdje god se nalazimo, jedno egzistencijalno pitanje ne prestaje da nas muči.


Zašto postojimo? Ovo je zaista vrlo zanimljivo i fascinantno pitanje. Šta znači biti čovjek? Da bismo odgovorili na to pitanje, moramo se približiti razumijevanju zašto i kako živimo. Ali suština ovog pitanja je takva da odgovor na njega možemo pronaći samo u sebi. 

Ovo je citat velikog filozofa i psihoterapeuta Carla Junga: „Pogled će vam postati jasan tek kad budete mogli pogledati u svoje srce. Onaj koji gleda prema vani - spava; probudi se onaj ko gleda unutra. " Svima nam je puno lakše živjeti po tuđim naredbama nego odlučiti kako živjeti sami.



Međutim, smisao svog života i svoju svrhu možemo pronaći samo sami. To nije nešto što možemo izvući iz vanjskog izvora. Nije ni čudo što je ruski klasik Fjodor Dostojevski jednom rekao sljedeće: "Misterija ljudskog postojanja nije samo živjeti, već i pronaći nešto zbog čega vrijedi živjeti." 

Bez težnje za nečim većim i bez svrhe, ljudi ne propadaju, već žive kao da više ne postoje. Naši napori, naša stalna potraga i težnja za nečim većim ispunjavaju naš život smislom. Osoba koja ide u budućnost bez cilja i svrhe propada, besciljno razvlačeći svoje dane. 



Zbog toga bismo trebali doći do zaključka da smisao života nije nimalo u sreći, već u ispitivanju svojih mogućnosti i ciljeva, i vidjeti koliko daleko možemo ići. Smisao je uvijek biti izuzetno znatiželjan i borben. Sreća nije uzrok, već posljedica. To je rezultat življenja prema vlastitim principima i uvjerenjima. Sreća je ono što pronađemo kad živimo svoj život, znajući čemu težimo i šta zaista treba staviti na prvo mjesto.

Pokreće Blogger.