"Ne dozvolite da potrošite najbolje godine na pogrešnog": Psiholog ističe 8 znakova loše veze

Svaka veza ima uspone i padove. Postoje i trenuci kada je sve potpuno izvan kontrole i kad se izgubite, pitajući se: isplati li se nastaviti ili ne? Zato nam psiholog objašnjava kako prepoznati lošu vezu.


Nakon prekida, mnogi žale što ranije nisu mogli shvatiti da je veza od samog početka osuđena na propast. Ako ste u svojoj vezi primijetili sve ili neke od 8 navedenih znakova u nastavku teksta, imate ozbiljnih problema i imate o čemu razmišljati. 

8. Osjećate se kao da zapravo ne poznajete svog partnera. U vezi nema ništa važnije od komunikacije jer ona doprinosi razumijevanju i zbližava vas. U nekim slučajevima ne možete reći partneru o svojim osjećajima i željama jer vas, kako mislite, neće razumjeti i ta veza nema sjajnu budućnost.



7. Izbjegavate jedni druge. U sretnoj vezi partneri žele provesti što više vremena zajedno, uživati ​​u međusobnom društvu i čeznuti u razdvojenosti, a ne obrnuto. Ako izbjegavate svog partnera i radije sjedite i ne radite ništa nego provodite vrijeme s njim, zapitajte se kakva je to veza.

6. Nedostatak povjerenja. U vezi je izuzetno važno u potpunosti vjerovati jedno drugom. Ako jedan od vas ima naviku provjeravati poštu, poruke i društvene mreže svog drugog, tada je samo pitanje vremena kada će vaša veza prestati. Nedostatak povjerenja je posljedica loših iskustava u prošlosti, poput varanja i izdaje.



5. Između vas nema fizičke bliskosti. Fizička bliskost ide ruku pod ruku s duhovnom i emocionalnom. Sasvim je prirodno da neki parovi koji već dugo hodaju izgube strast koja je bila na početku veze. Ako u svojoj vezi ne osjećate strast, a ne možete se sjetiti ni kad ste se zadnji put poljubili, onda nešto očito nije u redu s vašom vezom. 

4. Vaša veza je postala jednostrana. Za održavanje odnosa potrebna je inicijativa oba partnera. Ako vaš partner ne misli da se mora potruditi, sami vaši napori ne mogu spasiti vašu vezu. Poslije ćete se umoriti od darivanja, a da ništa ne dobijete zauzvrat, shvatit ćete da vaš doprinos nije cijenjen i jednostavno odustati. 

3. Vaša veza je postala teret. Ulaskom u vezu svi želimo biti sretniji. Dobar odnos trebao bi vam pomoći da rastete i u drugim područjima svog života. Ako vam veza uzima više energije nego što vam daje, loše nadmašuje sve dobro, a sama veza počinje izgledati kao teret, a ne kao dar s neba - imate o čemu razmišljati. 

Kad vam se počne činiti da vam veza više ne pruža sreću i jednostavno ne uspijeva sama od sebe, vrijeme je da to prekinete. 2. Stalne žalbe. Ako se žalite na svog partnera dok provodite vrijeme s prijateljima ili porodicom, vrijeme je da preispitate svoju vezu. Uredu je žaliti se malo na svoju vezu, ali ako stalno ističete kako vam nešto nije po volji u vezi, to je crvena zastava. 

1. Počinjete maštati. I to vrlo često. Ovdje se ne radi o nekim vašim snovima ili maštarijama koji vam dolaze kad vam je dosadno. Trebate brinuti kad počnete zamišljati da ste slobodni ili imate želju putovati i zabavljati se bez svog partnera.

Pokreće Blogger.