Naše bake su djecu vaspitavale drugačije: 5 zlatnih savjeta za odgajaje djece

Savjete baka mnoge majke smatraju zastarjelima i ti savjeti često ne izazivaju ništa osim iritacije.


Međutim, takav se pristup pokazao pogrešnim. Ispostavilo se da su bake u određenim slučajevima u pravu jer su se mnoga istraživanja složila da su neke starinske metode odgajanja ispravne. Donosimo nekoliko bakinih savjeta koje vrijedi razmotriti, kao što pokazuje najnovije istraživanje.

1. Ne dopustite djetetu da izvoljeva nego mu dadnite da jede ono što svi jedu. U dobra stara vremena majke nisu provodile vrijeme pripremajući neke posebne namirnice za djecu - već su im davale ono što je jela cijela porodica. Zapravo, ovo nije ništa drugo nego popularno današnje hranjenje, čija je suština omogućiti djetetu da proba bilo koju hranu na vašem tanjuru koja mu se sviđa.



2. Pustite dijete da se isprlja. Jeste li proveli neko vrijeme na ljuljački? Obrišimo ruke dezinfekcionim maramicama. Jeste li gladili psa? Obrišite ruke dva puta opreznije. Jeste li uzeli kamenčić? Ponovo obrišite ruke - i ponestaje vam paketa maramica. Ovo suzbijanje mikroba dovodi samo do pojave novih mikroorganizama otpornih na sve postojeće antibiotike.

Prema stručnjacima, mnogo je učinkovitije i sigurnije samo oprati ruke običnim sapunom. 3. Nema potrebe prati dijete svaki dan ako se dijete ne zaprlja. Kada su naše bake bile djevojčice, smatralo se sasvim normalnim i dovoljnim da se beba opere jednom sedmično.



U današnje vrijeme skoro svaka majka ne bi poslala dijete u krevet, a da ga prethodno ne okupa i ne nasapuna od glave do pete, što je možda ipak malo previše. 4. Kad dijete plače ne ignorišite ga. Mnogi moderni „obrazovni stručnjaci“ savjetuju da se bebe ne ljuljaju u naručju i da ih puštate da plaču i spavaju u svojim krevetima.

To ih navodno uči da sami zaspu i omogućava roditeljima da spavaju. Bake, u pravilu, nisu u stanju mirno promatrati kako se dijete guši u suzama i stručnjaci se slažu sa bakama. Stručnjaci vjeruju da bebe na ovaj način samo nauče potiskivati ​​svoje osjećaje jer njihov vapaj za pomoć ne dopire do roditelja.

Kao rezultat toga, žrtve ovog ekstremnog treninga suočavaju se s povećanim rizikom od mentalnih poremećaja u kasnijim godinama. 5. Zabavite se sa svojom djecom: Spustite se na zemlju i igrajte se sa svojim mališanima, igrajte ono što žele igrati, pustite ih da postavljaju pravila igre i slijede ta pravila (čak i ako se mijenjaju svake 2 sekunde).

Pokreće Blogger.