Kriza sredjih godina bi vas mogla koštati braka: 7 načina da je prepoznate

Kriza srednjih godina je period kada se čovjek plaši svojih godina i poželi se ponovo osjećati mlad. Ona bi vas mogla koštati braka ako se ne naučite nositi sa njom. Evo kako da je prepoznate:


1.Upoređujete se sa drugima.
Svi imamo običaj da svoj život uspoređujemo sa životima drugih. Ali kad uđete u srednju dob, možda ćete se početi češće baviti time. Počećete smatrati sebe manje uspješnim ili manje atraktivnim što može dovesti do depresije. 

2. Brinete se u kom pravcu ide vaš život. Mnogi ljudi u srednjim godinama počinju se osvrtati na svoj život i razmišljati o tome šta sve nisu uspjeli postići. Ako mislite da niste zadovoljni smjerom kojim ide vaš život, pokušajte razmisliti o tome šta vas čini srećnima. 



3. Razmišljate o smislu života. Možda ćete se početi pitati koja je svrha života i koji je vaš značaj. Umjesto da se pretjerano preispitujete, napravite sebi svrhu i poduzmite radnje kako biste započeli živjeti na način koji vas čini srećnijima. 

4. Veoma ste fokusirani na svoj izgled. Srednja dob je kada počnete primjećivati kako se vaše tijelo mijenja; možda dobijate na težini ili vam kosa sijedi. Isprobajte novi režim prehrane i vježbanja kako biste se bolje osjećali fizički i počećete se osjećati samouvjerenije. 



5. Osjećate žal za nečim. Kad se osvrnete na svoj život, razmišljate o stvarima koje biste mogli učiniti drugačije. Mnogi od nas se pitaju jesmo li izabrali pravu školu ili posao. Počinjemo se pitati nije li ljubav nestala u našim dugim brakovima i da li bi se stvari drugačije dogodile da smo krenuli nekim drugim putem. 

6. Razmišljate o promjeni karijere. Možete početi s učenjem nove vještine ili učiti neki novi jezik, mogućnosti su razne. Možete se prebaciti na neki drugu poziciju na vašem poslu ili raditi na isprobavanju nečeg potpuno novog. 

7. Imate aferu. Ljudima u srednjim godinama možda je dosadno u dugogodišnjem braku i traže potvrdu vrijedosti od druge osobe. Razgovarajte sa supružnikom o svojim osjećajima. To može pomoći da se izbjegnu buduće nelagode ili prepirke.

Pokreće Blogger.