Joanne Rowling: "Razvojem unutrašnjeg svijeta, mijenjamo onaj vanjski"

Možda nikada nećete doživjeti neuspjehe iste veličine kao ja, ali u svakom slučaju, određene neuspjehe nije moguće izbjeći. - kaže britanska spisateljica J. K. Rowling, autorica Harry Pottera.


Nemoguće je živjeti, a da ni u čemu ne budete poraženi, osim ako ne živite toliko pažljivo da će to biti teško nazvati životom. Neuspjeh mi je dao više snage, dao mi samopouzdanje koje nisam osjećala kad sam bila student. Neuspjeh me naučio da ne postoji drugi način da znam više.

Otkrila sam da imam snažnu volju i mnogo više unutrašnje discipline nego što sam mogla zamisliti, a otkrila sam i da imam prijatelje koji su mnogo vrjedniji od svih blaga na svetu. Znanje da ste postali mudriji i jači neuspjehom daje vam povjerenje u svoju sposobnost preživljavanja.



Nikada nećete istinski spoznati sebe, nikada nećete testirati snagu svoje veze dok ne prođete test nevolje . Takvo znanje pravi je poklon za one koji ga teško zaslužuju, a samo po sebi je mnogo vrijednije od bilo kojeg drugog iskustva koje sam ikada dobila.

Život u ograničenom prostoru dovodi do jednog oblika mentalne agorafobije, donoseći sa sobom i druge strahove. Mislim da ljudi koji se namjerno odriču svoje mašte vide mnogo više čudovišta i plaše se mnogo češće. Oni koji odbiju da se saosjećaju s drugima oslobađaju prava čudovišta.



Ne čineći direktno zlo, svojom ravnodušnošću i sami ulazimo u zavjeru sa zlom. Jednu od mnogih istina koje sam naučila tokom proučavanja "Klasične književnosti" napisao je grčki autor Plutarh i zvučala je ovako: " Razvojem unutrašnjeg svijeta, mijenjamo onaj vanjski ."

Nevjerovatna izjava, koja se i dalje potvrđuje bezbroj puta svaki dan. Takođe izražava našu neizbježnu povezanost s vanjskim svijetom, činjenicu da dodirujemo tuđe živote samim svojim postojanjem.

Pokreće Blogger.